Poruchy pohybového aparátu patří nejen v Belgii k nejčastějším zdravotním potížím vyplývajícím z výkonu práce Foto: Pixabay

Belgičtí zaměstnavatelé nově musí chránit pracovníky před bolestí svalů a kloubů

 V Belgii o víkendu vstoupil v platnost předpis, který má zlepšit ochranu zaměstnanců před bolestmi svalů a kloubů spojenými s prací. Takzvané muskuloskeletální poruchy jsou častým problémem a Belgie se podle místního ministerstva hospodářství a práce stala první evropskou zemí, která přijala opatření s cílem zajistit jejich prevenci na pracovištích, uvádí belgický tisk.

Nová regulace zejména vyžaduje, aby zaměstnavatelé brali v potaz ergonomii při plánování a zařizování nových pracovišť i při renovacích těch existujících. „Zaměstnavatel tak musí uvést do praxe politiku prevence“ svalových a kloubních onemocnění, uvádí na svém webu zmíněné ministerstvo.

Podle předpisu, který je součástí širší úpravy zákoníku práce, by mohli být někteří zaměstnavatelé nuceni nabídnout dodatečné přestávky lidem vykonávajícím fyzickou práci nebo poskytnout ergonomické vybavení uklízečům a uklízečkám, napsal web The Brussels Times. Mezi dalšími možnými důsledky je podle tohoto zdroje zavedení rotace pracovníků, která by narušila monotónnost práce, nebo nákup ergonomických židlí a jiných kancelářských pomůcek.

Poruchy pohybového aparátu patří nejen v Belgii k nejčastějším zdravotním potížím vyplývajícím z výkonu práce. Způsobovat je může fyzická námaha, ale také dlouhé sezení ve stejné poloze nebo vibrace a špatné osvětlení. Typickými příklady muskuloskeletálních poruch jsou syndrom karpálního tunelu nebo bolesti zad a krku.

Podle Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci taková onemocnění postihují v Evropě miliony lidí. V chronických případech mohou vést až k invaliditě a nutnosti odejít ze zaměstnání.

(čtk)