Předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka informoval o výsledku jednání Foto: Radek Čepelák

Zástupci justice debatovali o platech administrativy. Podpořili změnu trestních předpisů

Justiční grémium vnímá se znepokojením rostoucí napětí mezi zaměstnanci justice. Změny v odměňování justičního aparátu a obecně ve financování soudnictví považuje grémium za nezbytné, uvedl dnes předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Karel Šimka na webu soudu. Špičky justice také debatovaly o změnách trestních předpisů. Justiční grémium je stálá diskusní platforma reprezentantů krajských, vrchních a nejvyšších soudů, vrchních státních zastupitelství a Nejvyššího státního zastupitelství, jakož i profesních sdružení soudců a státních zástupců. Zasedalo ve středu v Brně.

Justiční odbory avizovaly, že vyhlásí jednodenní výstražnou stávku zaměstnanců soudů, pokud se dnes odpoledne nedohodnou s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) na zvýšení platů. Požadují navýšení o 15 procent a také souhlas s vytvořením nových platových tabulek pouze pro justici, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců.

„Jakkoliv má grémium pro postoj zaměstnanců justice porozumění, jeho členové – jakožto v převážné míře představitelé státní správy soudů a státních zastupitelství – udělají vše pro to, aby fungování soudů nebylo ani v případě stávky ohroženo,“ uvedl Šimka.

Čtvrteční schůzku se zástupci odborů inicioval Blažek. Novinářům minulý týden řekl, že jeho jednání s ministerstvem financí o penězích pro justiční personál uvízlo na mrtvém bodě. K možné stávce už dříve uvedl, že by vůči vládě byla vážným signálem. Dodal, že nespokojenost zaměstnanců chápe, ale že jeho ministerstvo peníze na zvýšení platů nemá.

Představitelé justice poukazují na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě. Pracovníci odcházejí za lepšími výdělky jinam. Soudcovská unie i jednotlivé soudy už dříve vzkázaly, že případnou stávku podpoří. Soudci podle Listiny základních práv a svobod stávkovat nemohou.

Filozofii změn trestání vítáme

Dále se grémium věnovalo připravovaným změnám v trestních předpisech. „Vítá základní filozofii, kterou jsou tyto změny vedeny. Tou je především přiměřená dekriminalizace odpovídající současným společenským podmínkám a zvýšení účinnosti ukládání trestů. Justiční grémium doporučuje, aby v dalších fázích legislativního procesu byly pečlivě zváženy připomínky justice, jež odrážejí praktické zkušenosti soudců a státních zástupců z výkonu trestní spravedlnosti,“ uvedl Karel Šimka na webu. Podle informací České justice se grémium vyjádřilo kriticky k razantním připomínkám Nejvyššího soudu.

Justiční grémium debatovalo i o elektronizaci soudních spisů. Ve shodě s Ministerstvem spravedlnosti má za to, že je třeba vyvinout robustní obecný softwarový nástroj pro elektronický soudní spis. Ten by měl být základem jednotlivých oborových modulů, které bude možno dlouhodobě rozvíjet a uzpůsobovat měnícím se potřebám. Pilotními oblastmi výkonu soudnictví pro zavádění elektronických soudních spisů jsou nyní insolvence a správní soudnictví, následovat by mohlo trestní soudnictví.

Dále bylo informováno o probíhajícím projektu „Zvýšení efektivity českého soudnictví“, který by měl justici poskytnout analytické informace o pracovní náročnosti justičních procesů a činností.

Špičky justice také uvítaly připravované novely daňového řádu a některých dalších předpisů, které by měly dovršit zavedení nového systému správy a vymáhání justičních pohledávek celními orgány. Na potřebu určitých úprav systému, který začal být uplatňován od počátku roku 2024, upozornil na základě svých praktických zkušeností Městský soud v Praze.

(epa, čtk)