Ženy u soudu vypověděly, že zákaz závoje ve škole omezil jejich náboženskou svobodu Foto: Pixabay

Štrasburk: Zakázat studentům nosit náboženské symboly neporušuje jejich práva

Zakázat studentům nosit náboženské symboly neporušuje jejich práva, rozhodl dnes Evropský soud pro lidská práva (ECHR). Na soud ve Štrasburku se obrátily tři belgické studentky vyznávající islám, kterým jejich školy zakázaly nošení islámského závoje během vyučování, uvedla agentura AFP.

Tři mladé ženy navštěvovaly veřejné střední školy ve vlámské části Belgie. Vedení regionu v roce 2009 rozhodlo o zákazu všech viditelných náboženských symbolů ve školách. Rodiče dotčených studentek se na ECHR obrátily v roce 2020.

Ženy u soudu vypověděly, že zákaz závoje ve škole omezil jejich náboženskou svobodu, svobodu slova a právo na respektování soukromého a rodinného života garantované Evropskou úmluvou o lidských právech. Bylo podle nich porušeno i jejich právo na vzdělání.

Soud ve Štrasburku s nimi ovšem nesouhlasil a dnes uvedl, že „obecný zákaz nošení viditelných náboženských symbolů žáky sám o sobě neporušuje“ svobodu vyznání. Podotkl také, že zákaz se vztahuje na veškeré symboly všech náboženství, nejen na islám. Studentky navíc před nástupem do školy o těchto pravidlech věděly, uvedl soud.

Další body stížnosti soud odmítl projednat, neboť podle něj ženy nevyčerpaly všechny možnosti, které jim dává justice v jejich zemi.

V podobné záležitosti už soud zřízený Radou Evropy rozhodl v roce 2009. Odmítl tehdy stížnost šesti francouzských studentů, která se týkala nošení islámského šátku a pokrývky hlavy, již nosí sikhové, uvedla AFP.

(čtk)