Miroslav Pelta Foto: David Sedlecký

Případ Pelta a spol. projedná pražský vrchní soud veřejně

Případ údajné manipulace se sportovními dotacemi, v němž figurují jako obžalovaní někdejší předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Miroslav Pelta a předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, projedná v odvolacím řízení senát Vrchního soudu v Praze (VS) veřejně. Termín veřejného zasedání je stanoven na tři dny v červnu. Vrchní soud již jednou zrušil v neveřejném zasedání rozhodnutí Městského soudu v Praze (MS).

Případ údajné manipulace a korupce při rozdělování sportovních dotací na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, k němuž mělo dojít v letech 2016 – 2017, spěje pravděpodobně k pravomocnému rozhodnutí. Senát VS v Praze totiž nařídil ve věci veřejné zasedání, a to na základě podaných odvolání proti dubnovému rozhodnutí senátu MS v Praze. Ten zčásti vyhověl podané obžalobě státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Ondřeje Trčky, když shledal vinnými někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu a náměstkyni MŠMT Marcelu Kratochvílovou a uložil jim nepodmíněné tresty.

Jednalo se již o druhé rozhodnutí MS v Praze, když první, z roku 2021, senát VS v Praze zrušil v neveřejném zasedání.

Nyní VS v Praze nařídil veřejné projednání, přičemž proti rozhodnutí MS v Praze byla podána rozsáhlá odvolání jak Pelty s Kratochvílovou, tak státního zastupitelství. Podle informací České justice je právě rozsah podání obou stran a vzájemných vyjádření k nim důvodem, proč senát VS nařídil jednání na tři dny. Prozatím nejsou zváni ani žádní svědci.

Veřejné zasedání

Státní zástupce Trčka v odvolání, které má 107 stran, nesouhlasí jak výší uloženého trestu pro Peltu a Kratochvílovou, tak především se zprošťující částí rozsudku MS v Praze. „Státní zástupce zastává shodně jako v prvním podaném odvolání ve věci názor, že nalézací soud podstatnou část důkazů nehodnotil nebo hodnotil selektivně v rozporu se zásadami trestního řízení ve smyslu § 2 odst. 5, odst. 6 tr. řádu a nerespektoval závazné právní názory odvolacího soudu vyslovené v usnesení ze dne 31. 8. 2022,“ uvádí Trčka v odvolání.

Podle státního zástupce Trčky MS v Praze přihlédl k podle něho nepravdivým výpovědím obžalovaných a některých svědků místo toho, aby založil své rozhodnutí na důkazech v podobě odposlechů a listinných důkazů, předložených obžalobou. Podle Trčky je také nelogické, pokud soud učinil rozdíl mezi jednáním obžalovaných Pelty a Kratochvílové, kdy je shledal vinnými za manipulace s dotačním řízením v investičních dotacích pro sport a jejich jednáním ve zprošťující části rozhodnutí, kde figurují spolu s dalšími obžalovanými v neinvestičních dotacích.

V závěru svého odvolání pak státní zástupce navrhnul VS v Praze, aby nařídil veřejné zasedání a sám provedl některé důkazy, a to s odkazem na nedávný nález Ústavního soudu (IV. ÚS 2980/22).

„S ohledem na shora uvedené státní zástupce považuje za vhodné a navrhuje, aby odvolací soud v odvolacím řízení sám provedl pro skutkové zjištění podstatné důkazy, které byly provedené již v hlavním líčení a které byly podrobně rozebrány v tomto odvolání a rovněž částečně v předcházejícím rozhodnutí odvolacího soudu, které jsou podstatné zejména z hlediska posouzení základních skutečností, tedy rozsahu plánu obžalovaných Pelty a Kratochvílové na nezákonné ovlivnění rozdělení investičních dotací; charakteru požadavků obžalovaných Pelty a Jansty vůči obžalované Kratochvílové a obžalovanému Břízovi na změny v rozdělení neinvestičních dotací; vztahu obžalovaných navzájem, způsobu komunikace MŠMT se zástupci sportovních svazů a s dalšími žadateli o dotaci; povědomí obžalovaných o neveřejnosti dotačního řízení důvodu změn provedeným v návrhu na rozdělení Programů III a V a povědomí obžalovaných o nezákonnosti takových postupů. Státní zástupce uvedené navrhuje proto, aby odvolací soud případně na základě takovéhoto dokazování, které sám provede, zavázal nalézací soud k posouzení podstatných skutečností rozhodných pro danou trestní věc,“ uvádí se v odvolání státního zástupce.

Novinky.cz také informovaly o tom, že v průběhu projednávání věci před VS v Praze došlo ke změně ve složení senátu. Soudci Ondřeji Kubů skončila stáž a byl tak nahrazen soudkyní Kateřinou Radkovskou. Letos také jako soudce končí z důvodu věku předseda senátu Vladimír Král, který je zároveň ve věci referujícím soudcem.

Petr Dimun