Nový předseda ESLP Marko Bošnjak Foto: ECHR

Novým prezidentem ESLP byl zvolen odborník na trestní právo Marko Bošnjak

Novým prezidentem Evropského soudu pro lidská práva byl tento týden zvolen soudce za Slovinsko Marko Bošnjak. Je to poprvé v historii ESLP, kdy byl do jeho čela zvolen soudce z tzv. postkomunistické země. Soudce Bošnjak je odborníkem na trestní právo a ve Slovinsku působil mimo jiné jako obhájce. Doposud byl místopředsedou ESLP. Ve funkci předsedy Soudu bude jedenáct měsíců, neboť mu skončí mandát soudce.

Marko Bošnjak nahradí ve funkci předsedy ESLP od 2. června 2024 Irku Síofru O’Leary. Volby nového předsedy a místopředsedy ESLP se odehrály v pondělí 13. května 2024. Místopředsedou Soudu byl zvolen norský soudce Arnfinn Bårdsen, který se funkce ujme rovněž 2. června.

Padesátiletý Marko Bošnjak se narodil v Ljubljaně, kde v roce 1996 dokončil studium práva. Poté zůstal pracovat v akademické funkci ve výzkumu v Institutu kriminologie na fakultě práva v Lubljaně. Současně ale působil jako čekatel u odvolacího soudu v Lubljaně.

V letech 2002 – 2006 byl nezávislým poradcem u Ústavního soudu Slovinska a poté až do roku 2015 asistujícím profesorem trestního práva na Univerzitě v Lubljaně, kde současně přednášel společenské vědy.

Předseda se zkušenostmi akademika i obhájce

Profesní kariéra Marko Bošnjaka se odehrávala převážně v národním státě. Zkušenost z mezinárodní nebo nadnárodní instituce mu před zvolením soudcem ESLP chyběla, o to je jeho zvolení soudcem a nyní předsedou ESLP pozoruhodnější. Kromě toho jde o prvního zvoleného předsedu Evropského soudu pro lidská práva z tzv. postkomunistické země.

V roce 2008 se Marko Bošnjak stal na tři roky členem Rady pro trestní právo při ministerstvu spravedlnosti Slovinska.

Od roku 2009 do roku 2016 působil jako advokát se specializací na trestní právo, které v té době současně přednášel na fakultě evropského práva v Nové Gorici.

Končící předsedkyně ESLP Siofra O´Leary Foto: Council of Europe

V roce 2016 byl zvolen soudcem Evropského soudu pro lidská práva za Slovinsko, funkce se ujal 30. května 2016. Protože mandát soudce ESLP je devítiletý, Marku Bošnjakovi skončí za jedenáct měsíců, což současně určuje dobu ve funkci předsedy.

Od 1. listopadu 2022 byl Marko Bošnjak místopředsedou ESLP.

Místopředseda soudcem i šéfredaktorem

Osmapadesátiletý Nor Arnfinn Bårdsen se narodil v norském Stavangeru. Právnickou fakultu vystudoval v roce 1992 v Bergenu, kde po studiích působil jako odborný asistent, docent a postdoktorand až do roku 2003.

V roce 2002 se stal hostujícím na Evropském univerzitním institutu ve Florencii.

V letech 2003 – 2008 byl předsedou odvolacího soudu v Gulatingu. Dalších deset let až do roku 2018 působil ve funkci soudce Nejvyššího soudu Norska.

V letech 2010 – 2022 byl šéfredaktorem norských Právních komentářů.

Od 1. ledna 2019 působí jako zvolený soudce Evropského soudu pro lidská práva za Norsko.

Ve funkci tak po dvou letech končí současná předsedkyně ESLP Siofra O´Leary, jejích charakteristikou bylo, že se stala první ženou v čele Soudu, jak sám zdůraznil ESLP.

Irena Válová