Elena Berthotyová Foto: Tiskové oddělení Univerzity Komenského v Bratislavě

Další odchod ze Soudní rady na Slovensku. Soudkyně Berthotyová se vzdala funkce

Soudkyně Elena Berthotyová se v pátek vzdala funkce členky Soudní rady SR. Oznámila to prezidentce Zuzaně Čaputové a předsedovi Soudní rady Janu Mazákovi. Funkce jí zanikla 11. listopadu. Kancelář Soudní rady SR o tom informovala na svém webu.

Důvodem jsou zejména zdravotní komplikace.„Berthotyová je předsedkyní senátu u Nejvyššího správního soudu, jde o opravdu náročnou pozici. Plně respektuji její rezignaci,“ reagoval Mazák.

Berthotyová byla členkou Soudní rady SR od roku 2014. Nejdříve ji nominoval tehdejší prezident SR Andrej Kiska, poté i Čaputová. Uvolněné místo v Soudní radě SR by měl zaplnit nový nominant hlavy státu. 

Soudkyně odchází krátce poté, co vláda Roberta Fiaca odvolala členy rady Katarínu Javorčíkovou, Evu Mišíkovou a Ludvíka Bradáče. Ministerstvo trvá na tom, že odvolání bylo dle zákona. Důvodem odvolání je podle resortu je absence důvěry. Soudci se odvolání zřejmě budou bránit u ústavního soudu.

Ze strany několika politiků strany SMER-SD některých členek Soudní rady Slovenské republiky a Sdružení soudců Slovenska byli odvolaní členové kritizováni za nečinnost vůči právní úpravě odvolávání členů rady. Zvláště je kritizován i předseda soudní rady Ján Mazák, že nevyužil svého oprávnění domáhat se vyslovení nesouladu této právní úpravy s ústavou u ústavního soudu. „Tato kritika je nepravdivá . V roce 2020 v rámci meziresortního připomínkového řízení vůči návrhu novely Ústavy SR, jejíž součástí je i sporný čl. 141a odst. 1 písm. 5 o možnosti kdykoli odvolat členy soudní rady, uplatnila soudní rada zásadní připomínku . Navrhla znění, že členy soudní rady lze odvolat (ne kdykoli) s tím, aby podrobnosti o volbě a odvolávání, včetně důvodů odvolání předsedy Soudní rady Slovenské republiky, místopředsedy Soudní rady Slovenské republiky a členů Soudní rady Slovenské republiky stanovil zákon o soudní radě,“ uvedli Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč v prohlášení.

V odůvodnění této připomínky je mimo jiné uvedeno: „Zákon (o soudní radě) by měl ve svém znění reflektovat na to, že musí existovat konkrétní důvod, pro který má být člen soudní rady z funkce odvolán, jelikož by mělo být garantováno právo vědět důvod svého odvolání a měla by zde být možnost se k němu vyjádřit . Důvodem přitom může být i ztráta důvěry vůči členovi soudní rady ze strany subjektu, který jej nominoval. Jedná se o závažný zásah do výkonu důležité ústavní funkce a proces odvolávání by měl být zejména v takových případech transparentní.“

Soudní rada SR je ústavní orgán tvořený 18 členy včetně předsedy a místopředsedy. Jednoho člena volí soudci Nejvyššího soudu SR a Nejvyššího správního soudu SR. Osm členů z řad soudců volí soudci ostatních soudů. Po třech členů dodávají Národní rada SR, prezident SR a vláda SR.

Eva Paseková