Pásmo Gazy Foto: Palestinian News & Information Agency (Wafa) in contract with APAimages

Prokurátor ICC: Bránit pomoci Gaze může být posuzováno jako válečný zločin

Bránit humanitární pomoci Gaze by mohlo být posuzováno jako válečný zločin v soudní pravomoci Mezinárodního trestního soudu (ICC). Podle agentury Reuters to v neděli při návštěvě hraničního přechodu mezi Pásmem Gazy a Egyptem v Rafáhu řekl prokurátor ICC Karim Khan.

Khan na tiskové konferenci v egyptské metropoli Káhiře také řekl, že Izrael musí vynaložit viditelné úsilí o zajištění toho, že civilisté dostanou základní potraviny a léky.

Prokurátor na sociální síti X uvedl, že chce navštívit Pásmo Gazy a Izrael. Zdůraznil přitom, že dodávky pomoci civilistům nesmějí být žádným způsobem zadržovány.

„Neměly by být kladeny žádné překážky humanitární pomoci určené dětem, ženám a mužům, civilistům. Jsou nevinní,“ řekl Khan. Dodal, že civilisté mají práva na základě mezinárodního humanitárního práva.

ICC vede na okupovaných palestinských územích vyšetřování už od roku 2021. Zjišťuje, zda tam nedochází k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti. Izrael pravomoc ICC neuznává, podobně jako některé další státy.

Khan dříve řekl, že ICC má pravomoc posuzovat údajné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané jak při útoku radikálního hnutí Hamás ze 7. října, tak při operacích na území Pásma Gazy.

(čtk)