Vrchní soud v Praze navrhl JUDr. Roberta Fremra na post soudce Ústavního soudu Foto: Vrchní soud v Praze

Kandidáti na ústavní soudce Ronovská, Křesťanová a Fremr se představí v Senátu

Senátoři za týden začnou projednávat nominaci dalších tří kandidátů na ústavní soudce. V úterý 11. července budou jejich kandidaturu probírat výbory ústavně-právní a pro lidská práva. Senát by tak o souhlasu s nominací profesorky občanského práva Kateřiny Ronovské a soudců Veroniky Křesťanové a Roberta Fremra mohl rozhodovat na schůzi o dva dny později, nebo za měsíc na prvním srpnovém zasedání. Na projednání adeptů na ústavní soudce má horní parlamentní komora dva měsíce.

Nominace někdejšího místopředsedy Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fremra čeká na senátní souhlas od poloviny června. Do konce měsíce k ní přibyly kandidatury místopředsedkyně Městského soudu v Praze Křesťanové a vedoucí katedry občanského práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Ronovské.

Kateřina Ronovská Foto: Kateřina Ronovská

V patnáctičlenném týmu ústavních soudců je nyní volné místo po Vladimíru Sládečkovi, jehož desetileté funkční období skončilo 4. června. Počátkem srpna skončí mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a Ludvíka Davida a 26. listopadu Radovana Suchánka. Pavel tak bude muset letos předložit ještě nejméně jednoho kandidáta na ústavního soudce.

Koncem května Senát vyslovil souhlas s tím, aby se ústavními soudci stali někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, profesor ústavního práva Jan Wintr i bývalá prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová. Obsadili místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejich mandát skončil 3. května.

Prezident oslovil desítky institucí, včetně krajských, vyšších a nejvyšších soudů, aby mu navrhly možné kandidáty na ústavní soudce. Následně je posuzuje panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu na deset let, opakování mandátu ústava nezakazuje.

(čtk)