Soudce Jan Šott Reprofoto ČT

Soudce Šott zatím nevypracoval písemné odůvodnění rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo

Soudce pražského městského soudu Jan Šott zatím nevypracoval písemné odůvodnění rozhodnutí, kterým v lednu nepravomocně zprostil bývalého premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Lhůtu pro vypracování má zatím stanovenou do čtvrtka. Na dotaz to dnes odpověděl mluvčí soudu Adam Wenig. Už dříve nevyloučil to, že by lhůta mohla být prodloužena.

Kauza se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách. Státní zástupce Jaroslav Šaroch vinil Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu. Podle soudce se ale trestním řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci pro malé a střední podniky. Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle něj spíše rodinné vztahy.

Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudu vzájemně nekonkurovaly, nepůsobily na stejném relevantním trhu. Verdikt není pravomocný, Šaroch se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Po vyhlášení rozsudku si pro odvolání ponechal lhůtu, o podání státní zastupitelství rozhodne podle dřívějších informací po doručení písemného vyhotovení.

Babiš po vyhlášení rozsudku řekl, že pro všechny české občany je dobrou zprávou, že žijeme v právním státě. Omluvil se za to, že kauzu v minulosti nazval politickým procesem. Trval ale na tom, že šlo o politické trestní stíhání. Nagyová uvedla, že kauza měla dopad na její rodinu, práci, známé či přátelství. Oba vinu od počátku odmítali.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou jsou stíháni od roku 2017. Původně policisté obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil Šaroch v květnu 2018. O rok později zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie navrhovala podání obžaloby.

Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo. Šott po vynesení rozsudku uvedl, že zatímco policie se původně zabývala tím, zda byla Farma Čapí hnízdo vyčleněna účelově, státní zastupitelství po obnovení stíhání řešilo spíše to, zda Nagyová uvedla v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. U státního zastupitelství tak podle soudce nastal odklon od podstaty kauzy. Ani jinak koncipovaná obžaloba by ale podle Šotta neobstála, protože účelové vyvedení se neprokázalo.

Policisté po obnovení stíhání ukončili vyšetřování kauzy v květnu 2021, oba obviněné znovu navrhli obžalovat. Šaroch ale o několik měsíců později rozhodl, že je třeba případ vrátit k došetření, mimo jiné proto, aby policisté vyslechli Babiše mladšího.

Kriminalisté pak v září 2021 opět navrhli Babiše s Nagyovou obžalovat. Vyšetřování ale tentokrát zdrželo to, že Babiš v říjnových volbách znovu nabyl poslanecký mandát, a tím i imunitu. Sněmovna Babiše ke stíhání vydala na začátku března 2022, o necelé tři týdny později podal Šaroch na oba obviněné obžalobu. Pražský městský soud případ projednával od loňského září.

(čtk)