Podle Karla Randáka je pochybné, že ministerstvo nebylo ve spise schopno dohledat konkrétní chybu policie. Foto: NFPK

Vymáhejte škodu po policii, žádá Randák ministerstvo

Člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák vyzval ministerstvo spravedlnosti, aby vymáhalo po policii náhradu škody v případu jeho neoprávněného trestního stíhání. Šlo o Randákovo stíhání a obžalobu za zveřejnění odměn bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Soudy Randáka očistily, ministerstvo mu vyplatilo 60 tisíc korun. Randák teď požaduje, aby místo daňových poplatníků tuto sumu uhradili konkrétní viníci.

Zveřejnění odměn trestné nebylo

Obžaloba Randáka vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které údajně výrazně zhoršilo pověst Nagyové. Soudy ale pravomocně rozhodly o tom, že vynesení informací o nadstandardně vysokých odměnách z úřadu vlády do médií nebylo trestným činem.

Randák se poté rozhodl požadovat po státu náhradu hotových výdajů, které musel kvůli trestnímu řízení vynaložit. Náhrady vzniklé nemajetkové újmy se nedomáhal.

Ať platí viníci

Po vyplacení uvedené částky vyzval Randák ministerstvo, aby vymáhalo regresní úhradu od konkrétních osob, které se podílely na vydání nezákonného rozhodnutí. Ministerstvo prostřednictvím médií odpovědělo, že „regres zvažovalo, ale vycházeje z odůvodnění zprošťujícího rozhodnutí se mu nejeví, že by soud, který pana Randáka osvobozoval, dovodil nějaké zásadní porušení trestního řádu, pro které by bylo možno po policejním orgánu regresní náhradu požadovat“, uvedl v tiskové zprávě Nadační fond proti korupci.

„Není možné, aby ministerstvo požadovalo regresní náhradu po policistech pouze zcela sporadicky, jako se to děje doposud. V případě pana Randáka nalezneme taková pochybení police, která jsou i veřejnosti zjevná na první pohled. Pokud nebude regresní náhrada uplatňována ani v takovýchto extrémních případech, zůstanou konkrétní chybující policisté bez jakékoliv odpovědnosti,“ říká Randákův obhájce Petr Kočí.

Podle Karla Randáka je pochybné, že ministerstvo nebylo ve spise schopno dohledat chybu policie. „Proto jsme jednotlivé nedostatky podrobně shrnuli nyní my a  žádáme, zda by nepřehodnotilo svůj názor na možnost regresního vymáhání škody po policistech či po státním zástupci, který na mé trestní stíhání dohlížel a nemuseli ji tak hradit daňoví poplatníci,“ uvedl Randák.

-rm-