Nespokojenost nad prohlášením Unie státních zástupců vyjádřil i premiér Petr Fiala Foto: Úřad vlády

Unie státních zástupců překračuje hranice, zaznělo na vládě od ministrů. Kritický byl i premiér Fiala

Prohlášení Unie státních zástupců o tom, že stojí za Soudcovskou unií a kritikou ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) kvůli nejmenování Aleše Novotného místopředsedou soudu, nadzvedlo při dnešním jednání kabinetu několik ministrů. „V diskuzi bylo ostře kritizováno prohlášení Unie státních zástupců,“ uvedl Blažek na Twitteru.

Podle zjištění České justice na vládě zaznělo od několika ministrů, že prohlášením nátlakové skupiny uvnitř státního zastupitelství Unie státních zástupců byla překročena hranice, kterou státní zástupci jako součást moci výkonné nesmí překročit. Kriticky se vyjádřil dokonce i jinak velmi zdrženlivý premiér Petr Fiala (ODS).

Blažek zatím nevyhověl návrhu předsedy brněnského krajského soudu, který na post místopředsedy pro trestní úsek nominoval soudce Aleše Novotného. Zdůvodnil to tím, že Novotný se svými nezákonnými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda téměř 4 miliony korun, které stát musel vyplatit účastníkům řízení.

„Odkaz na jeho předchozí rozhodovací – nikoli například manažerskou – činnost nemůže být legitimním důvodem pro nejmenování funkcionáře soudu nebo státního zastupitelství. Každému soudci i státnímu zástupci bývají některá jeho rozhodnutí rušena vyššími stupni, mnohdy pouze kvůli odlišnému právnímu názoru na konkrétní věc. Pokud se nejedná o flagrantní pochybení, které vede k vyvození kárné odpovědnosti, mohl by tento důvod k nejmenování ovlivňovat nezávislost soudců a státních zástupců a posilovat v justici alibistické tendence,“ uvedla Unie státních zástupců ve svém prohlášení.

Členům vlády vadí, že státní zástupci jsou součástí moci výkonné a Unie státních zástupců je v naprosto odlišném postavení, než stavovská organizace soudců.

Soudcovská unie Blažkovo vyjádření označila za nepřijatelné, protože by neměl hodnotit konkrétní činnost soudce. To ministr odmítl s tím, že práci soudci může hodnotit každý.

Eva Paseková, Petr Dimun