Volební urna Foto: Luděk/Wikimedia

Vnitro se připravuje na podzimní vlnu pandemie, předkládá návrh o zvláštním hlasování ve volbách

Kvůli hrozbě podzimní vlny pandemie nemoci Covid-19 navrhuje už nyní ministerstvo vnitra zákon o zvláštních způsobech hlasování. Je určen pro lidi v karanténě nebo v izolaci a v pobytových zařízeních. V případě trvající pandemie vyhlásí zvláštní hlasování podle nového opatření samo ministerstvo 25 dní před volbami. Korespondenční volby a volby v předstihu byly vyhodnoceny jako rizikové, uvádí důvodová zpráva k návrhu.

Vnitro návrhem navazuje na zvláštní úpravu zákona, podle které se kvůli vyhlášené pandemii konaly volby v posledních dvou letech, kdy byla zavedena hlasovací stanoviště i speciální komise pro hlasování v ústavech s nákazou. Nový zákon tyto způsoby upravuje a kombinuje. „Jedná se o způsoby, které se osvědčily již při volbách v roce 2020 a 2021. Výhodou jejich kombinace je, že umožňuje ve volbách odhlasovat i voličům, kterým bude karanténa nebo izolace nařízena ještě ve čtvrtek volebního týdne.“ 

Na podzim volby zastupitelů a senátorů

Nejbližší volby, které by se podle tohoto návrhu mohly uskutečnit, jsou podzimní volby zastupitelů a jedné třetiny Senátu. Termíny zatím nebyly vyhlášeny. Vnitro s předstihem počítá s tím, že i podzimní volby může zasáhnout pandemická pohotovost: „Ačkoliv doba pro vyhlášení stavu pandemické pohotovosti je omezená, mohou být stavem pandemické pohotovosti ještě zasaženy volby do zastupitelstev obcí a do Senátu, které se budou konat na podzim 2022,“ stojí doslova v důvodové zprávě.

Materiál je od 25. března v připomínkovém řízení.

„Navrhovaná právní úprava je nezbytnou podmínkou prolomení překážky ve výkonu volebního práva upravené platným právem vůči osobám v nařízené karanténě a izolaci. Hlasování některým ze zvláštních způsobů hlasování podle tohoto zákona není považováno za porušení karantény nebo izolace,“ uvádí se v návrhu.

Korespondenční volby ani volby v předstihu neprošly

Návrh proto zavádí tři druhy zvláštního hlasování: První je na volebním stanovišti, kam je přístup pouze autem. Z jednoho vozu může hlasovat více voličů. Druhý způsob je do zvláštní přenosné schránky – u zvláštní volební komise. Tento způsob využijí voliči, kteří z vážného důvodu nemohou využít hlasovací stanoviště. Třetí způsob je hlasování v pobytových zařízeních, které je určeno voličům a zaměstnancům zařízení, jenž bylo hygieniky uzavřeno. Nejde jen o domovy důchodců, ale také o části nemocnic (LDN) nebo věznice, vazební věznice a detenční zařízení.

Podle důvodové zprávy byly vedle těchto třech zvláštních způsobů hlasování zvažovány i další možnosti, jako např. korespondenční hlasování či hlasování v předstihu. „Ty však byly vyhodnoceny jako potenciálně rizikové a z organizačních důvodů nevhodné,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Vnitro jako vypínač

V případě, že bude trvat nepříznivá situace v šíření onemocnění covid-19, vyhlásí podle návrhu zákona aktivaci zvláštních způsobů hlasování samo ministerstvo vnitra. Ustanovení lze vnímat jako pomyslný „vypínač“, na základě kterého je možné zastavit všechny kroky směřující k realizaci zvláštních způsobů hlasování ve volbách, stojí v důvodové zprávě k tomuto opatření-

„Rozhodným termínem pro aplikaci zvláštních způsobů hlasování bude 25 dnů před prvním dnem voleb. Informační kampaň k voličům a nezbytné přípravy na zvláštní způsoby hlasování (např. dodržení zákonné lhůty pro zveřejnění telefonního čísla k podání žádosti o hlasování do zvláštní přenosné volební schránky) vyžadují, aby odpověď na otázku, zda bude možné ve volbách využít zvláštní způsoby hlasování, byla postavena najisto v dostatečném předstihu před volbami. Lhůta je zároveň nastavena tak, aby byla i v dostatečné blízkosti voleb a reflektovala aktuální epidemickou situaci,“ uvádí se u nového opatření v důvodové zprávě.

Zcela nové opatření vypadá takto:

§ 3

Použití zvláštních způsobů hlasování

Zvláštní způsoby hlasování se použijí, bude-li dvacátý pátý den před prvním dnem voleb trvat stav pandemické pohotovosti nebo nouzový stav vyhlášený alespoň pro část území České republiky z důvodu ohrožení zdraví šířením onemocnění covid-19, nestanoví-li tento zákon jinak. Ministerstvo vnitra zveřejní informaci o použití zvláštních způsobů hlasování na svých internetových stránkách.

Opatření prolamuje prolomení

„Zatímco tento zákon prolamuje obecnou překážku výkonu volebního práva z důvodu ochrany veřejného zdraví, ustanovení § 3 prolamuje prolomení této překážky,“ uvádí se k předmětnému paragrafu v důvodové zprávě.

Vychází se z toho, že z organizačních a časových důvodů je třeba primárně činit všechny kroky k tomu, aby voličům v karanténě nebo izolaci z důvodu onemocnění covid-19 byl výkon volebního práva umožněn, avšak blíže před volbami se může ukázat, že epidemická situace se vyvíjí natolik příznivě, že pominuly důvody k trvání pandemické pohotovosti nebo nouzového stavu a spuštění celého mechanismu zvláštních způsobů hlasování tak není potřebné, neboť počet osob, které se z důvodu nemoci covid-19 nacházejí v karanténě nebo izolaci, již představuje standardní situaci (srovnatelnou s počtem osob, které jsou v karanténě nebo izolaci z důvodu jiného typu infekčního onemocnění), která umožňuje aplikaci překážky výkonu volebního práva podle volebního zákona, aniž by takový postup byl způsobilý zpochybnit integritu a výsledky voleb, vysvětluje nové opatření důvodová zpráva.

Irena Válová