Web Rychlejší soudy představil Ondřej Dostál, Jakub Michálek a Zdeněk Hraba Foto: Eva Paseková

Osobní údaje či rychlost rozhodování. Michálek chce registr soudců, snižovat jejich počet odmítá

Podrobné údaje o rozhodování, profesní historii či fotografie a přehled publikační činnosti by měl obsahovat nový portál, jehož vytvoření prosazuje koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). Projekt připravil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Údaje by spravovalo Ministerstvo spravedlnosti a nejdříve by měly být dostupné pouze pro zástupce justice a ministerstva. Snižování počtu soudů Michálek nepodporuje. Řekl to při dnešním představení portálu Rychlejší soudy.

Projekt Michálek představil se senátorem Zdeňkem Hrabou a odborníkem na zdravotnické právo Ondřejem Dostálem. Podle něj je právě u řízení týkajících se zdraví důležité, aby soudy rozhodovaly rychle. Zmínil případ pacientky s roztroušenou sklerózou, který dospěl až k Ústavnímu soudu a mezitím pacientka „neměla ani léčbu, ani spravedlnost“.

Nový web „Rychlejší soudy“ si prohlédněte zde.

Transparentnost soudů a soudců podle Michálka pomůže zrychlit řízení. „Už jen sociální tlak mezi kolegy může přispět ke zrychlení,“ uvedl pirátský expert na justici s tím, že i předsedové budou mít lepší informace o výkonu svých podřízených.
Aktivnější by při kontrolní činnosti podle Pirátů mělo být i ministerstvo spravedlnosti. „V kombinaci s dalšími opatřeními, které máme v programu, jako je například elektronický spis nebo rekodifikace procesních předpisů, pomůže soudy zrychlit. Protože spravedlnost, která přijde pozdě, není žádná spravedlnost,“ vysvětlil Michálek a zmínil také finanční podhodnocení justičního personálu.

Fotka jen u funkcionářů

O projektu „karty soudce“ už Česká justice dříve informovala. Poslanec nyní představil její konkrétní podobu. Jako vzor posloužila Pirátům soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, která rozhodovala například v případech expremiéra Petra Nečase a jeho manželky Jany. Její portrét ale Piráti rozostřili. „Naším cílem nebylo lynčovat konkrétního soudce, proto jsme rozmazali jednotlivé údaje,“ vysvětlil Michálek.
Ten kritizuje, že současné údaje o soudcích nebo databáze rozhodnutí jednotlivých soudů jsou buď obtížně dohledatelné nebo neveřejné. „Sbírku významných rozhodnutí Nejvyššího soudu si musí člověk za drahé peníze kupovat od soukromého nakladatelství,“ uvedl jako příklad na novém webu.

Prototyp údajů o konkrétním soudci Foto: Pirátï

Rychlost nemá být na úkor kvality

Nový systém by měl na jednom místě shromažďovat profesní údaje o soudci, významná rozhodnutí (např. řízení, která se dostala před Ústavní soud či vyšla ve sbírce rozhodnutí pozn. red.), rychlost rozhodování, míru zrušených rozhodnutí, kárná řízení, publikační činnost či odměňování. Měření rychlosti by podle Michálka nemělo být na úkor kvality. „Obě hodnoty je třeba vyvažovat. Cílem je spíše omezit výrazné excesy v rychlosti rozhodování,“ vysvětlil. Odmítl také, že by shromažďování údajů mohlo být tlakem na nezávislost justice.

Návrh Pirátů podle něj vychází z rozhodnutí Ústavního soudu, který ve svých nálezech zdůraznil, že i soudní moc má být pod veřejnou kontrolou a že má být vykonávána transparentně. Fotografie by měla být uvedena pouze u soudců, kteří vykonávají či v minulosti vykonávali funkcionářskou funkci, tedy byli předsedou nebo místopředsedou soudu.
Statistika by upozornila i na kauzy, ve kterých vyšší soudy opakovaně rušily rozhodnutí. Grafy by pak zachytily, jak rychle soudce řeší své případy, ale i to, jak je na tom ve srovnání se svým soudem. Analýza by se týkala i toho, kolik procent rozhodnutí daného soudce zrušily vyšší instance. Projekt Piráti konzultovali například s vedením Městského soudu v Praze, se Soudcovskou unií či se zástupci Nejvyššího soudu. Zkušenosti čerpala opoziční koalice z Německa či USA, řekl Michálek.

Státní zástupci bez registru?

„ČR má mírně nadprůměrný počet soudců. Čeká nás nyní generační obměna, protože velká část soudců se blíží 70 rokům. Ty je třeba nahradit mladými lidmi. Dramatické snižování počtu soudců v tuto chvíli nepodporuji, naopak si myslím, že ten stop stav jmenování soudců ze strany ministerstva nebyl správný,“ reagoval Michálek na dotaz České justice. Ministerstvo spravedlnosti loni avizovalo, že omezí jmenování soudců kvůli úbytku věcí, které soudy vyřizují. Namísto loňských 2 818 tabulkových míst pro okresní a krajské soudy, určilo ministerstvo letošní počet míst na 2 640. Proti tomu protestovali předsedové soudů.

Pro státní zástupce zatím Piráti podobný registr neplánují. „Systém veřejné žaloby je trošku odlišný v tom, že přípravné řízení je neveřejné. Logicky není možné zveřejňovat všechny informace,“ uvedl předseda poslaneckého klubu s tím, že u žalobců by bylo možné využití pouze některých prvků.

Eva Paseková