JUDr. Pavel Kučera - koláž: ED

Poslední rozloučení s Pavlem Kučerou proběhne v pondělí v Praze

Poslední rozloučení s advokátem a bývalým místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou proběhne v pondělí 29.7 2019 ve Velké obřadní síni Krematoria Strašnice od 12 hodin. Významná osobnost tuzemské justice odešla tento týden náhle ve věku 79 let.

Rodina na parte uvedla, že děkuje všem, kdo vzpomínkou uctí památku Pavla Kučery. Jeho náhlý odchod zaskočil špičky české justice, k jeho odchodu se kromě předsedy Nejvyššího nebo Nejvyššího správního soudu vyjádřila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Pavel Kučera se narodil v roce 1940. Práva absolvoval v roce 1967 a ihned poté se začal připravovat na profesní dráhu advokáta. Advokátním koncipientem se stal ve svém rodném Kladně. Profesní zkoušku advokáta složil v roce 1969 a advokátem zůstal až do roku 1972, kdy se stal soudcem kladenského okresního soudu. Odtud pak přes Krajský soud v Praze a po krátkém porevolučním intermezzu v Kanceláři prezidenta republiky Václava Havla odešel na Nejvyšší soud nově vzniklé samostatné České republiky. Jeho místopředsedou byl v letech 1993 až 2010, tedy za předsedů Otakara Motejla, Elišky Wagnerové a Ivy Brožové. Do konce svého života pak působil jako aktivní advokát.

(epa)