Exekutoři odpovídají ombudsmance Ilustrační foto: archiv

ÚS se zastal vězně v exekuci, který nemohl zacházet s důchodem

Ústavní soud (ÚS) se zastal vězně, který čelil exekuci a nemohl zacházet s příjmem z invalidního důchodu. Vězeňská služba nyní musí zastavit srážky a počkat na nový exekuční příkaz. Soud by měl při vydání příkazu respektovat nezabavitelnou část příjmu, kterou vězeň využije třeba na nehrazené léky nebo věci osobní potřeby.

ÚS při vyhlášení nálezu výslovně neřekl, kolik peněz vězni zůstane. „Nemůžu říct, jak moc si pomůže, každopádně mu nevznikne nárok na to, aby se exekuce úplně zastavila, její výkon ale bude probíhat v jiném rozsahu,“ řekl při vyhlášení nálezu soudce zpravodaj Jan Musil. Nikdo z účastníků řízení se vyhlášení nezúčastnil.

Z textu nálezu publikovaného na webu soudu plyne, že na úhradu pohledávek lze použít polovinu invalidního důchodu. Zbytek zůstane vězni, nikoliv však ke zcela volnému využití, ale k nákupům definovaným v zákoně o výkonu trestu, případně na léky a zdravotnické pomůcky nehrazené z veřejného pojištění.

Muž si odpykává jedenáctiletý trest vězení za pokus o vraždu. Při konfliktu v restauračním zařízení pobodal soka nožem. V trestním řízení mu vznikl dluh vůči státu asi 95.000 korun, většinu tvoří náklady právního zastoupení ex offo. V době podání stížnosti byl muž ve věznici v Karviné.

Stát začal vymáhat dluh v exekuci. Muž neměl žádné prostředky kromě invalidního důchodu, který mu přicházel na takzvané konto úložek. Jde o depozitní účet, který vede věznice. Právní úprava je poměrně složitá, peníze se dělí ještě podle účelu, například na kapesné nebo na prostředky na léky.

Musil uvedl, že ÚS chtěl dnešním nálezem vytvořit zejména vodítko pro budoucnost. Vězňův problém prý není ojedinělý. „Podobná situace je podle našeho zjištění dosti častá,“ uvedl Musil. Konkrétně zmínil 27 kauz ročně, kde vznikají nejasnosti, kam peníze poukazovat a jak s nimi nakládat.

(čtk)