Počet nevyřízených žádostí o azyl v červenci poprvé překonal půlmilionovou hranici Foto: wikipedia

Německá tajná služba žádá kontrolu proudu přistěhovalců

Německo by mělo zavést „řádné procedury“ při zvládání náporu tisíců běženců, kteří nyní míří do země. V rozhovoru pro dnešní vydání německého regionálního tisku to prohlásil předseda Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Reagoval tak na páteční masakr v Paříži, při němž teroristé zabili téměř 130 lidí.

„Není vyloučeno, že s uprchlíky přicházejí do země i teroristé, i když to považujeme za méně pravděpodobné,“ konstatoval šéf německé kontrarozvědky. „Pro bezpečnostní složky je důležité, aby byly zavedeny řádné procedury při vstupu do Německa a při uplatňování azylového práva,“ řekl Maassen.

Šéf BfV uvedl, že uprchlická trasa ze Sýrie a Iráku přes Turecko, Řecko a Balkán je mimořádně nebezpečná. „Pro osoby s bojovým posláním by bylo riskantní a netypické, pokud by se chtěly dostat z Turecka do Řecka na lodi, která je může pohřbít,“ prohlásil Maassen.

Předseda BfV zároveň varoval, že radikální islamisté usazení v Německu se mohou pokusit zverbovat čerstvé mladé síly z řad imigrantů. „Pozorujeme, že islamisté speciálně oslovují uprchlíky v azylových táborech. Víme už o víc než stovce takových případů,“ řekl.

(čtk)