Nové služební funkce budou odvozeny od platu a výkonu Foto: Pixabay

Změna pro úředníky: Státní služba se z vnitra přesune z vnitra na Úřad vlády

Agenda státní služby se od roku 2026 přesune z ministerstva vnitra na Úřad vlády. Na Úřad přejde celá sekce ministerstva. Od příštího roku budou názvy funkcí státních úředníků odvozeny od platové třídy a náročnosti práce, nikoli jen od vzdělání. Zavádí se vyšší a vrchní ministerský rada, vyšší a vrchní vládní rada a odborný ministerský a vládní garant. Služební označení bude přidělovat a odebírat služební orgán na základě návrhu představeného.

Vyplývá to z rozsáhlé novely zákona o státní službě. Účelem přesunu agendy z vnitra na Úřad vlády má být jednodušší koordinace státní služby a odstranění resortismu. Na Úřad vlády přejde sekce pro státní službu z ministerstva vnitra, odkud budou zaměstnanci delimitováni. Změna má nastat od 1. ledna 2026.

„Navrhovaná úprava lépe odpovídá původní představě, kdy koordinační úlohu v oblasti státní služby mělo plnit nezávislé Generální ředitelství státní služby. Vzhledem k potřebě nenavyšovat náklady vynaložené ze státního rozpočtu, se jeví jako efektivnější a racionálnější pouze převést agendu státní služby na Úřad vlády, nikoli vytvářet nový samostatný úřad,“ uvádí k tomu důvodová zpráva, která má spolu se změnami 184 stran.

Postavení nejvyššího státního tajemníka a personálního ředitele sekce pro státní službu se nezmění, v rámci Úřadu vlády totožné jako bylo doposud v rámci Ministerstva vnitra.

Drtivá převaha státních zaměstnanců jsou ženy

Návrh rovněž upřesňuje působnost – nyní ministerstva vnitra, ale od roku 2026 Úřadu vlády – k „vytváření podmínek pro sladění rodinného a osobního života s výkonem služby“. Nově má Úřad rodinný a osobní život s výkonem služby reálně koordinovat, nikoli o tom sepisovat a předkládat zprávu. Této dosavadní povinnosti bude Úřad zproštěn.

Ženy tvoří 75,7 % státních zaměstnanců. Avšak jen každá devátá státní zaměstnankyně je představená, zatímco u mužů je to každý čtvrtý státní zaměstnanec. „Ženy-státní zaměstnankyně jsou častěji primárními pečovatelkami a využívají institutu mateřské dovolené a častěji pobírají rodičovský příspěvek. Proto musí více řešit slaďování rodinného a pracovního života,“ uvádí k tomu důvodová zpráva. Naopak ministerstvu (Úřadu vlády) přibude oprávnění schvalovat změny systemizace a předkládat je ministerstvu financí. Doposud toto činila pouze vláda, její oprávnění návrh ruší. Mimořádné úřední výkony, mimořádná označení Návrh mimo jiné obsahuje nový systém služebního označení státních zaměstnanců, jak by měl fungovat od ledna 2025. Systém „není odvozen…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová