Schůzka Kolegia předsedů krajských soudů v roce 2022 Foto: Kolegium předsedů KS

Předsedové krajských soudů vyjádřili podporu stávkujícím zaměstnancům

Předsedové krajských soudů a Městského soudu v Praze v souvislosti s třídenní stávkou podporují provedení změn nejen v odměňování justičního aparátu soudů, ale také ve financování justice jako takové. Stojí to ve stanovisku Kolegia předsedů krajských soudů, které jeho zástupci zaslali České justici a které za všechny zúčastněné podepsala předsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová.

Šéfové krajských soudů a Městského soudu v Praze trvají podle stanoviska na dodržení slibu a také harmonogramu dorovnání průměrného platu v justici s průměrným platem ve veřejné správě v roce 2025.
Ve společné prohlášení také zdůraznili, že dlouhodobě upozorňují na ztrátu konkurenceschopnosti justice a na odchody zaměstnanců z justice z důvodu nedostatečného platového ohodnocení.

Ministr spravedlnosti Pavel spojil nedostatek peněz pro justiční administrativu s nálezem Ústavního soudu, který znamenal okamžitou nutnost dorovnat platy soudců ve výši zhruba půl miliardy korun. S tím předsedové soudů nesouhlasí. „Předsedové krajských a Městského soudu v Praze zcela odmítají argumentaci, že nedostatek peněz je vyvolán doplácením platů soudcům v souvislosti s rozhodnutím Ústavního soudu. Důvodem nutnosti vyplacení doplatku části oprávněných nároků soudců byl protiústavní zásah zákonodárců, jak konstatoval Ústavní soud,“ stojí v prohlášení. Problém podle nich není ani v tom, že by se z krajských soudů na okresní peníze rozdělovaly netransparentně.

Špičky justice pak podporují jednání ministerstva s odbory, bylo by podle nich ale na místě, aby se předsedové soudů jednání účastnili.

Provoz soudů v od pondělí do středy stávka výrazně omezí. Stávkovat bude většina z nich, někde i všichni. V uvedené dny proto budou podle ve většině soudů uzavřeny podatelny, pokladny a informační centra, zaměstnanci nebudou odpovídat ani na dotazy a rozesílat rozhodnutí a lidé nebudou moci nahlížet do spisů. Soudci, kteří ze zákona stávkovat nemůžou, budou sice pracovat dál, mnohá jednání ale zrušili kvůli absenci administrativních pracovníků. Stávka zkomplikuje i vyřizování volebních stížnosti.

Eva Paseková