Eva Sofia Vodičková Foto: Krajský soud v Plzni

Vrátí se soudkyně do taláru? Podvádění při testu na covid byl jen přestupek, řekl soud

Obvodní soud pro Prahu 9 (OS) zprostil bývalou místopředsedkyni Krajského soudu v Praze Evu Sofii Vodičkovou obžaloby z trestného činu podplácení. Skutek se sice podle soudu stal, ale není trestným činem. O výsledku jednání informoval server Info.cz. Vodičkovou soudy opakovaně odsoudily, do kauzy však zasáhl Nejvyšší soud. Rozhodnutí není pravomocné.

Bývalá soudkyně Krajského soudu v Plzni (KS) Eva Sofie Vodičková má opět šanci, že se vrátí do taláru. O ten přišla, když jí loni na podzim odvolací Městský soud v Praze (MS) shledal vinou z podplácení a uložil jí peněžitý trest. Vodičková ovšem podala dovolání, kterému vyhověl Nejvyšší soud a nyní ji osvobodil soud prvního stupně. Trestný čin podplácení je podle NS možné vztahovat pouze na skutky v souvislosti s obstaráváním věci obecného zájmu a čin Vodičkové tak může být maximálně přestupkem.

Soudkyni už nehrozí ani kárné řízení. Podle soudkyně totiž uplynuly příslušné lhůty pro podání kárného návrhu. 

Vodičková, která vedla od listopadu 2021 jako pověřená místopředsedkyně úsek insolvenčního soudnictví Krajského soudu v Plzni, chtěla podle obžaloby získat počátkem roku 2022 potvrzení o prodělání covidu. Zajistilo by jí to cestovatelské, sociální a jiné výhody, aniž by se proti nemoci musela nechat očkovat. Přijala údajně nabídku spoluobžalované Lucie Enzmannové, že covidový test podstoupí plzeňská taxikářka Ulrichová, která v té době nemoc prodělala.

U své praktické lékařky si pak podle obžaloby Vodičková nechala vystavit žádanku na provedení PCR testu a předala Ulrichové přes Enzmannovou svou kartičku pojištěnce. Ulrichová pak v době, kdy správně měla být v izolaci, podstoupila v Plzni test jménem Vodičkové. Test jí ale vyšel negativně, takže k předání slíbených tří tisíc korun nakonec nedošlo. Vodičková u soudů uváděla, že certifikát o prodělání covidu nepotřebovala, protože ji pandemie v cestování neomezovala.

Vodičková vinu popírala. Obvodní soud pro Prahu 9 i Městský soud v Praze však už před zásahem NS pokládaly důkazy za dostatečné. Ženu usvědčily například záznamy telefonických hovorů.

Soudkyně má do pravomocného rozhodnutí dočasně pozastavený výkon funkce soudce a pobírá tak 60 procent platu.

(epa)