Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Unie státních zástupců: Trvale se nám sníží platy, Blažek sliboval opak

Unie státních zástupců (USZ) kritizuje návrh ministerstva práce, který bude podle ní znamenat trvalé snížení platů státních zástupců. Postup úřadu lze vysvětlit „pouze dlouhodobou averzí části politické reprezentace ke státnímu zastupitelství“, uvedla USZ na svém webu. Tvrdí, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přitom představitele unie ubezpečil, že při přípravě nového státního rozpočtu se do platů veřejných žalobců zasahovat nebude.

„Máme za to, že předmětný návrh ministerstva práce a sociálních věcí přistupuje k platovým restrikcím selektivně, neboť v případě jiných ústavních činitelů má platový nárůst činit k 1. 1. 2025 meziročně 13,7 procenta, zatímco u státních zástupců má tento růst být méně než poloviční,“ napsala unie. Podle některých státních zástupců by to znamenalo trvalé snížení jejich platů z 90 na 83 procenta platů soudců.

„Proti takovým změnám se důrazně ohrazujeme,“ uvedla dále USZ. K tomuto kroku podle ní neexistuje jediný rozumný důvod a nelze jej obhájit cílem selektivních úspor ve státním rozpočtu. Unie připomněla, že Ústavní soud v minulosti označil za nepřípustná platová opatření přijatá v souvislosti s úspornými opatřeními státu, která by se dotkla diskriminačně pouze vybrané skupiny zaměstnanců rozpočtové sféry. Vyjádřil se také k navázání platů státních zástupců na platy soudců v tom smyslu, že toto legislativní opatření dokládá, že si vláda uvědomuje odpovědnost za fungování soustavy státního zastupitelství.

Systém je dlouhodobě podfinancovaný, míní Unie

„Ve svých důsledcích návrh představuje opakovaný negativní zásah do platu státních zástupců – na rozdíl od ostatních ústavních činitelů. Nutno proto zmínit obavy, že takovými nekoncepčními kroky se stírají platové rozdíly mezi státními zástupci a jinými skupinami zaměstnanců státní sféry natolik, že je ohrožena stabilita fungování státního zastupitelství,“ zdůraznila unie.

USZ také zopakovala, že systém státního zastupitelství je celkově a dlouhodobě podfinancovaný a nedostávají se mu prostředky ani na platy odborného administrativního personálu a na běžný provoz.

Zaměstnanci státních zastupitelství se na jaře kvůli nízkým platům obrátili na ministra Blažka peticí. Na rozdíl od svých kolegů u soudů se tehdy rozhodli nestávkovat. Justiční personál stávkoval za vyšší mzdy koncem května, další stávku svolal na příští pondělí až středu. Blažek chce s justičními odbory ještě tento čtvrtek znovu jednat.

(čtk)