O budoucnosti využití AI v justici a advokacii diskutovali odborníci z oblasti práva a IT spolu se zástupci Ministerstva spravedlnosti. Zdroj: Advokátní asociace pro AI

Umělá inteligence mění i svět práva. Asociace řeší, jak s ní pracovat eticky

Technologie umělé inteligence (AI) se postupně stávají nástrojem, který je součástí každodenního fungování řady firem i jedinců. Na měnící se podmínky přitom musí adekvátně reagovat nejen byznys, ale také oblasti práva a spravedlnosti. O budoucnosti využití AI v justici a advokacii ve čtvrtek v pražském Obecním domě diskutovali odborníci z oblasti práva a IT spolu se zástupci Ministerstva spravedlnosti.

Nástup nových technologií v čele s umělou inteligencí přinese zásadní změny a nové výzvy v řadě odvětví. Tento trend se ze své podstaty nevyhne ani oblasti advokacie.

O budoucnosti využití AI v justici a advokacii diskutovali odborníci z oblasti práva a IT spolu se zástupci Ministerstva spravedlnosti.

„Naprostá většina aktérů nyní řeší primárně vnější regulaci a využívání umělé inteligence. Regulujeme použití externími subjekty, ale při tom nám chybí něco, co by se mohlo nazývat vnitřní regulace morálu a pravidel umělé inteligence. Jedná se o nejzákladnější pravidla, která by v ideálním případě byla obsažena v jádru každé AI. To je naprosto zásadní segment, se kterým se musíme vypořádat, dokud máme tyto věci možnost efektivně ovlivňovat,“ uvedl náměstek ministra spravedlnosti Vilém Anzenbacher.

Dodal, že využití AI je z dlouhodobého hlediska jednou z priorit, kterou se ministerstvo zabývá.

Přemysl Sezemský, ředitel odboru eJustice na ministerstvu spravedlnosti představil projekty v oblasti digitalizace justice. „Naše vize je zajistit funkční služby pro občany i právní profesionály. Toho docílíme i zavedením efektivních interních procesů a automatizace, dbáním na kybernetickou bezpečnost a v rámci inovací hledáním užitečných use-case pro zodpovědné použití generativní AI,“ uvedl Sezemský.

Akce proběhla ve čtvrtek v pražském Obecním domě.

Zároveň zdůraznil, že v resortu justice je obzvlášť důležité systémy řádně otestovat s uživateli, než se pustí do ostrého provozu.

Akci pořádala v rámci programu Dnů AI Advokátní asociace pro AI. Ta vznikla v roce 2024 s cílem podporovat inovace v oblasti práva a advokacie a vymezit zodpovědné využití technologií v oboru.

„Důvodem vzniku Advokátní asociace pro AI bylo, aby se v našem i evropském advokátním prostoru tyto technologie používaly správně. A to jak v pohledu advokátního, tedy respektování advokátních principů, tak i z pohledu standardních etických pravidel při použití nových technologií,“ uvedl Filip Drnec, předseda výkonného představenstva asociace.

Zakládajícími členy jsou čtyři české advokátní kanceláře Portos, Arrows, Felix a spol. a Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři.

Odborníci debatovali o využití AI v justici.