Ilustrační snímek. Foto: Veřejná žaloba

Státní zástupci budou nadále pobírat 90 procent platu soudců, uvedla unie po jednání s ministry

Státní zástupci budou mít nadále platy ve výši 90 procent platů soudců. Unie státních zástupců (USZ) to uvedla na svém webu po jednání s ministry práce a spravedlnosti Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Pavlem Blažkem (ODS). Unie minulý týden kritizovala Jurečkův původní návrh, který by podle ní znamenal trvalé snížení platů státních zástupců. Vysvětlovala si ho jako „dlouhodobou averzi části politické reprezentace ke státnímu zastupitelství“.

Schůzka s ministry se podle USZ uskutečnila ve středu. Zúčastnil se jí šéf unie Tomáš Foldyna, její čestná prezidentka Lenka Bradáčová a náměstek nejvyššího státního zástupce Přemysl Polák.

„Podařilo se dohodnout zachování stávajícího navázání platů státních zástupců na platy soudců ve výši 90 procent. Je potřeba vyjádřit poděkování oběma členům vlády za konstruktivní a vstřícný přístup k řešení tohoto problému, který se dotýkal všech státních zástupců,“ napsala USZ.

Původně měl být nárůst nižší

Původní návrh podle USZ stanovil od 1. ledna příštího roku platový nárůst ostatních ústavních činitelů meziročně o 13,7 procenta, avšak u státních zástupců měl být nárůst méně než poloviční.

Unie připomněla, že Ústavní soud v minulosti označil za nepřípustná platová opatření přijatá v souvislosti s úspornými opatřeními státu, která by se dotkla diskriminačně pouze vybrané skupiny zaměstnanců rozpočtové sféry. Vyjádřil se také k navázání platů státních zástupců na platy soudců v tom smyslu, že toto legislativní opatření dokládá, že si vláda uvědomuje odpovědnost za fungování soustavy státního zastupitelství.

Přesná výše platů státních zástupců a funkcionářů státních zastupitelství se odvíjí od doby právní praxe konkrétního státního zástupce, u funkcionářů záleží také na velikosti jejich státního zastupitelství. Podle statistik ministerstva spravedlnosti letos bere zkušený státní zástupce s 18 až 20 lety praxe průměrně 138 300 korun měsíčně na okrese, 156 700 Kč na kraji, 172 100 Kč na vrchních státních zastupitelstvích a 188 500 Kč na nejvyšším. Šéf okresního státního zastupitelství s více než deseti plánovanými státními zástupci podle ministerstva pobírá 163 900 Kč, krajského 197 700 Kč, vrchního 223 300 Kč a nejvyšší státní zástupce 277 500 Kč.

USZ po jednání s ministry poděkovala institucím, kteří podle ní podpořili státní zástupce v připomínkovém řízení k návrhu – konkrétně Soudcovské unii, České advokátní komoře, Nejvyššímu soudu, Nejvyššímu správnímu soudu, Českomoravské konfederaci odborových svazů, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstvu vnitra.

Ostatní personál plánuje stávku

Se svými platy nejsou dlouhodobě spokojení zaměstnanci státních zastupitelství. Odborný personál většiny pražských se proto nyní rozhodl vstoupit do stávky, která začne tento pátek a pokračovat bude v pondělí a úterý. Samotní státní zástupci – obdobně jako soudci – stávkovat nemohou. Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že požadavky zaměstnanců chápe a respektuje.

(čtk)