Podle důvodové zprávy je současný institut vracení DPH postiženým bez opory v právu Evropské unie Foto: Pixabay

Stát už nebude vracet DPH postiženým při pořízení auta, je to proti právu EU

Stát chce zrušit institut vracení daně z přidané hodnoty zdravotně postiženým při pořízení osobního automobilu. Vracení daně je neslučitelné s úpravou EU. Od začátku jde o sociální dávku. Kromě toho zvýhodňuje vozy z dovozu. Stát má nahradit vratku od finančního úřadu stotisícovými podporami v gesci Úřadu práce. K novele zákona o DPH to doporučuje také rozpočtový výbor.

Vyplývá to z návrhu novely zákona o dani z přidané hodnoty, jak je projednávám ve sněmovně.

Novela by měla platit až od roku 2025. „Pokud byl úřadem práce před účinnosti tohoto návrhu zákona (do konce roku 2024) přiznán osobě se zdravotním postižením příspěvek na motorové vozidlo, může osoba se zdravotním postižením uplatnit nárok na vrácení daně podle § 85 zákona o dani z přidané hodnoty ve znění roku 2024,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Podle důvodové zprávy je současný institut vracení DPH postiženým bez opory v právu Evropské unie, je dokonce v rozporu s unijním právem. Proto je nutné ho zrušit. Jde o sociální dávku a takto by s ní mělo být nakládáno. Vláda si zrušení vytkla jako jeden z cílů ve svém Programovém prohlášení v kapitole Zdravé finance. Jde o nesystémovou daňovou výjimku.

V zákoně bylo vracení DPH s vědomím neslučitelnosti s EU

Do českého zákona o DPH se vracení daně postiženým při získání auta dostalo v roce 2000. Vyžádalo si to tehdy ministerstvo práce a sociálních věcí proto, že tehdejší právní úprava „umožňovala osvobození od cla a daně u dovezených upravených osobních automobilů, ale neumožňovala osvobození nebo neuplatnění daně u osobních automobilů pro postižené osoby, vyrobených v tuzemsku“.  Toto ustanovení zákona o DPH zvýhodňovalo dovážená vozidla, uvádí důvodová zpráva.

Foto: Pixabay

Podle důvodové zprávy na tento stav upozorňuje ministerstvo financí už od vzniku institutu. Jde o speciální opatření v rozporu s unijním právem. „Směrnice o dani z přidané hodnoty nepřiznává osobám se zdravotním postižením žádný speciální nárok na vrácení této daně,“ uvádí důvodová práva. Z titulu mezinárodních smluv musí ČR vracet DPH jen diplomatům, mezinárodním organizacím nebo ozbrojeným silám cizích států. Zdravotní nebo sociální důvody mezi nimi nejsou.

Vracení daně zdravotně postiženým bylo podle důvodové zprávy převzato do zákona o DPH s vědomím, že úprava není slučitelná s unijním právem.

O vratce rozhoduje Úřad práce,  DPH se stejně odvede do EU

Kromě toho je v současnosti vracení DPH postiženým součástí daňového zákona a vratku nyní vyplácejí úředníci finančních úřadů kvůli rychlé kontrole faktur. Smysl a věcné podmínky institutu však spadají do gesce ministerstva práce a sociálních věcí. Na tomto ministerstvu také existuje zvláštní dávka státní sociální podpory.

„Fakticky se tak jedná o určitý druh dávky, přičemž vracení daně je navázáno na příspěvek na zvláštní pomůcku na pořízení motorového vozidla podle zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a je doplňkem této dávky,“ uvádí dále důvodová zpráva.

Vrácení daně z přidané hodnoty je tudíž navázáno na rozhodnutí Úřadu práce o poskytnutí tohoto příspěvku. „Částka vrácené daně z přidané hodnoty se povinně připočítává zpět k celkové hodnotě daně z přidané hodnoty za Českou republiku, ze které se následně odvádí platba do společného rozpočtu Evropské unie, neboť takové vracení daně směrnice o dani z přidané hodnoty neumožňuje, a to ani z důvodů sociálních či zdravotních,“ popisuje důvodová zpráva složitost zákona.

Jde o sto milionů, které budou převedeny na MPSV

Pokud poslanci hlasováním institut zruší, bude vracení daně nahrazeno dávkou v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí respektive Úřadu práce. „Tudíž nedochází ke komplexnímu zrušení podpory při nákupu motorových vozidel u osob se zdravotním postižením,“ uvádí důvodová zpráva. Peníze budou převedeny z financí na MPSV.

„Zrušení institutu vracení daně osobám se zdravotním postižením Zrušení tohoto institutu bude mít pozitivní dopad na inkaso daně z přidané hodnoty v odhadované výši 0,1 mld. Kč ročně na úrovni veřejných rozpočtů. Pokud by bylo zrušení vracení daně osobám se zdravotním postižením kompenzováno na straně dávek v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí, kterému bude daná částka alokována do kapitoly 313 – MPSV.“ Stojí v důvodové zprávě.

Nové částky v zákoně o dávkách zdravotně postiženým

V tomto duchu už byly předloženy pozměňovací návrhy, které se staly součástí usnesení rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Jde o novelu zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením.

Předkladatelé v ní konkrétně uvádějí podmínky a vyčíslují podle nich výši dávky – příspěvku na pořízení motorového vozidla. Nejnižší příspěvek činí 185 000 korun, zatímco ten nejvyšší dosahuje částky 285 000 korun.

Irena Válová