Okresní soud ve Zlíně Foto: Palickap/Wikimedia

Soudy ve Zlínském kraji ochromila stávka, soudkyně si sama spustí videokonferenci

Třídenní stávka justičního personálu ochromila od dnešního rána provoz soudů ve Zlínském kraji. Kvůli nízkým platům ji vyhlásil Odborový svaz justice. Zavřené na soudech zůstaly například podatelny, pokladny nebo informační centra. Veřejnost se nedostane ani do některých soudních budov. Vyplývá to z informací zveřejněných na webových stránkách jednotlivých soudů a z vyjádření zástupců justice.

Z 81 administrativních pracovníků zlínského okresního soudu jich stávkuje přibližně 90 procent. „Kvůli stávce bylo zatím zrušeno 56 z 57 nařízených jednání. Budova soudu bude veřejnosti přístupná i během stávky, neboť v budově kromě okresního soudu sídlí také pobočka Krajského soudu v Brně, Okresní státní zastupitelství ve Zlíně a pobočka Krajského státního zastupitelství v Brně,“ sdělil dnes mluvčí okresního soudu Petr Prokopius.

Všechna oddělení soudu jsou uzavřená, tedy i podatelna, infocentrum a pokladna. Vedení soudu přitom stávku podporuje. „Okresní soud ve Zlíně zcela stojí za administrativními pracovníky justice v jejich snaze o dosažení oprávněných platových požadavků, když jejich současné platové ohodnocení není odpovídající a důstojné jejich kvalifikaci, píli a pracovnímu zatížení,“ uvedl Prokopius.

U vsetínského okresního soudu stávkuje 58 ze 61 administrativních pracovníků. Obě budovy soudu, tedy jak ve Vsetíně, tak ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, jsou pro veřejnost uzavřené. Mimo provoz je pokladna nebo podatelna. „Soudní jednání jsou všechna zrušená. Myslím si, že je tam jedna jediná výjimka, kdy je videokonference, kterou si je soudkyně schopná spustit sama,“ řekl dnes předseda soudu Pavel Kotrady.

Zavřená pro veřejnost dnes zůstala i budova kroměřížského okresního soudu. „Vstup do budovy bude umožněn pouze účastníkům řízení neodročených soudních jednání,“ uvedli zástupci soudu na webu. Stejně jako u dalších soudů, také v Kroměříži zůstala mimo provoz podatelna, pokladna a infocentrum, které jindy obsluhují stávkující zaměstnanci. Ke stávce se podle informací zveřejněných na webových stránkách připojil též Okresní soud v Uherském Hradišti.

Za vyšší platy letos stávkovali pracovníci českých soudů už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu.

(čtk)