Prezident Soudcovské unie Libor Vávra Foto: Kongres Právní prostor

Soudce čeká sněm Soudcovské unie. O platech bude prezident Vávra s Jurečkou jednat v úterý

Již tento pátek začne 34. Shromáždění delegátů Soudcovské unie ČR. Setkání se uskuteční v Táboře a bude dvoudenní. Sněm není volební a tak v čele profesní organizace soudců nadále zůstává Libor Vávra. Za ministerstvo spravedlnosti zatím účast přislíbil ministr Pavel Blažek (ODS). Soudci se budou bavit například o nízkých platech administrativy či výběrových řízení. Platy soudců se podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry budou probírat zejména podle toho, jak dopadnou jednání s politiky tento týden.

Vávra se má v zítra kvůli soudcovským platům sejít společně s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. „Předsedové nejvyšších soudů podle mých informací pozváni podle mých informací nejsou,“ řekl Vávra České justici s tím, že pozici soudců před jednáním komentovat nechce.

Jurečka navrhne politikům pro příští rok růst platů o 6,9 procenta. Debatu chce vést i o tom, aby se výdělek soudců a státních zástupců zvedal stejným tempem jako ostatním ústavním činitelům a nenavyšoval se případně výrazněji. „Ústavní soud říká, že všichni buďte solidární a skupina soudců je nedotknutelná,“ uvedl Jurečka. Podle něj soudní rozhodnutí není fér. Ústavní soud v tiskové zprávě upozornil, že se ústavností snížení platů politiků ale nezabýval.

V souvislosti s justicí v posledních dnech veřejnost nejvíce vnímá stávky úředníků na soudech. I toto téma budou soudci řešit v rámci bloku pracovní skupiny „Otázky postavení a odměňování odborného aparátu soudů, výběr kandidátů na nové soudce, vzdělávání a výchova kandidátů a asistentů“. „Po boku předsedů soudů se účastníme jednání a tak chceme znát naše pozice. Výběrová řízení jsou celkem nová, ale nejde o nic výbušného či kontroverzního,“ řekl České justici prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Další skupina pak probere Ohrožení nezávislosti justice v EU.

Sněmu se zúčastní také řada tuzemských a zahraničních hostů. Promluví například předseda Ústavního soudu Josef Baxa, předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossi, předseda Nejvyššího správního soudu Karel Šimka, předseda České advokátní komory Robert Němec či zástupce ombudsmana Vít Alexander Shorm.

S úvodním projevem vystoupí předsedkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích Martina Flanderová, jako hosté se dále zúčastní například předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl, předseda Vrchního soudu v Olomouci Václav Čapka nebo předseda Krajského soudu v Praze Jiří Grygar.

Soudcovská unie ČR vznikla v roce 1990 jako nepolitické profesní a dobrovolné stavovské sdružení. Při neexistenci Nejvyšší rady soudnictví je významným reprezentativním orgánem soudců. Loni soudci na sněmu řešili své materiální zabezpečení.

Eva Paseková