Tomáš Sokol je předním tuzemským odborníkem na trestní právo Foto: Česká advokátní komora

Sokola pobouřila infografika na chodbě soudu. Obžalovaného označili za pachatele

Infografika na Městském soudu v Praze se znázorněním toho, jak je uspořádaná jednací síň a kdo se v ní vyskytuje, pobouřila Unii obhájců. Advokátům vadí zejména to, že v textu infografiky je obviněný označován jako pachatel. To je podle Unie porušením práva na spravedlivý proces. „Ne vždy je dobrý úmysl opravdu dobrý,“ řekl České justici člen prezídia Unie obhájců Tomáš Sokol, který si stěžoval předsedkyni soudu. Městský soud pochybení přiznal a v tomto týdnu infografiku upravil. Podle Sokola však nedostatečně.

Vizualizace má umožnit zranitelnějším účastníkům trestních řízení, aby se na soudu lépe zorientovali a byli méně nervózní. S pilotním projektem přišel spolek Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů. Na obrázku je i svědek ve svědecké ohrádce a veřejnost včetně poškozeného a jeho důvěrníka. Grafika obsahuje také stručné popisy rolí jednotlivých účastníků řízení. Ještě na začátku září zde byl obžalovaný označen jako „pachatel“. Podle obhájců to vyvolává dojem, že řízení probíhá na soudu, kde je o viníkovi již rozhodnuto.

„Prezidium Unie obhájců dospělo k závěru, že některé pasáže v textu zmíněné ikonograficky jsou nejen nevhodné, ale jsou i explicitním porušením práva na spravedlivý proces, jehož jednou ze zásad je presumpce neviny,“ uvedli obhájci v tiskové zprávě. Dopisem se proto obrátili na předsedkyni soudu Jaroslavu Pokornou a vyzvali ji k nápravě. „Nepředpokládám, že by Městský soud v Praze chtěl zásadně měnit paradigma trestního řízení, které jak jsem výše uvedl, vychází mimo jiné ze zásady presumpce neviny obviněného či obžalovaného a není mi ani známo, že by toto paradigma mělo být změněno některou z novel trestního řádu, které jsou navrhovány anebo o nichž je diskutováno,“ uvedl Tomáš Sokol.

Upravená verze grafiky Městského soudu v Praze Foto: Městský soud v Praze

Podle mluvčího Městského soudu v Praze byla tento týden zjednána náprava. „Při redukci textu pro potřeby předpokládaného okruhu adresátů infografiky skutečně došlo k uváděnému zkreslení,“ reagoval pro českou justici Adam Wenig. Zástupci Bílého kruhu bezpečí provedli korekci textu za „Obžalovaný je ten, proti komu je vedeno trestní řízení soudem. Takto je označován poté, co je stanoven termín hlavního líčení. Je-li pravomocně odsouzen, máme potvrzeno, že je pachatelem stíhaného trestného činu.“

Podle Sokola nedošlo k nápravě „ani náhodou“. „Pořád je tam uvedeno, že: „Státní zástupce přednáší žalobu na pachatele…“ nebo že „…vede obžalobu pachatele tak, aby se podařilo prokázat jeho vinu“ či že „…a navrhne druh a výši trestu pro pachatele.“ Stále platí to, co bylo uvedeno v dopise paní předsedkyni Městského soudu v Praze,“ uzavřel člen prezídia Unie obhájců.

Eva Paseková