Ministr dopravy Martin Kupka Foto: Úřad vlády

Výpočet platů soudců a politiků je protiústavní a hrozí další žaloby, zní z justice

Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu. Uvedl to prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Návrh na růst platů musí ještě schválit zákonodárci. Zástupci justice navíc upozorňují, že návrh nebyl projednán se soudci, což ÚS rovněž stanovil jako podmínku. Soudcovská unie dnes zahajuje dvoudenní sněm v Táboře.

Platy poslanců, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších funkcionářů se vypočítávají s pomocí koeficientu a průměrné měsíční mzdy na přepočtené počty zaměstnanců za předloňský rok. Podle schváleného návrhu bude platová základna soudců v roce 2025 činit 2,822násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok. Platová základna státních zástupců bude představovat 90 procent platové základny soudců, zatímco představitelé státní moci budou pobírat 83,3 procenta základny soudců, uvedlo ve středu ministerstvo práce.

„Podle tiskové zprávy ministerstva to zatím vypadá na přímé popření nedávného nálezu Ústavního soudu,“ prohlásil Vávra. Platy politiků, soudců a státních zástupců se v minulých letech kvůli krizovým situacím zmrazily. Soudci se obrátili na Ústavní soud. Ten konstatoval, že snížení jejich platů po trvalé změně koeficientu odporuje ústavnímu pořádku. Koeficient pro ně od příštího roku zrušil.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) po jednání vlády uvedl, že se neobává, že soudci narovnání platů opět napadnou. Za silný argument považuje to, že návrh počítá se solidaritou uvnitř justice, kdy část peněz vyčleněný na růst platů soudců a státních zástupců dostanou administrativní pracovníci, kteří jsou podle ministra nedostatečně ohodnoceni. Podle několika soudců, se kterými Česká justice mluvila, se ale soudci budou pravděpodobně znovu bránit u Ústavního soudu. A to i z toho důvodu, že politici rozhodnutí neprojednali s justicí. Krátce před rozhodnutím si pozvali pouze prezidenta Soudcovské unie a nejvyššího státního zástupce. Předsedové soudů chyběli. „Za administrativu jsem rád, ale to spojení je nehezké. Nevím, proč to politici takto nevyřešili v posledních třech letech, kdy jsme volali po tom, aby administrativa dostala přidáno. Mám za to, že tento způsob staví soudce proti zaměstnancům na soudech,“ řekl České justici šéf Soudcovské unie Libor Vávra.

Vláda totiž ve středu také rozhodla, že se další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici. Bude to až 700 milionů korun. Zástupce odborů zaměstnanců soudů, státních zastupitelství a Probační a mediační služby (PMS) pozval k jednání o platebních podmínkách ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na příští čtvrtek. Zaměstnanci soudů zůstali po třídenním protestu kvůli nízkým mzdám ve stávkové pohotovosti. Tři dny stávkoval také odborný personál pražských státních zastupitelství.

(čtk, epa)