Ilustrační snímek.

Rodina se soudí kvůli důtce za fotku učitele na tričku, zastal se jí NSS

Městský soud v Praze musí znovu rozhodnout o žalobě rodiny, která zpochybňuje ředitelskou důtku udělenou žákovi jedné z pražských základních škol. Chlapec ji dostal za to, že si na tělocvik vzal tričko s fotkou učitele, navíc údajně ve fyzice naprogramoval robota tak, že jeho pohyb připomínal hákový kříž, symbol nacismu. Městský soud původně žalobu na ochranu před nezákonným zásahem odmítl s odůvodněním, že důtku přezkoumávat nemůže. Rozhodnutí zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), zjistila ČTK z úřední desky.

V aktuálním rozsudku NSS zdůraznil, že žaloba nesměřovala primárně proti udělení důtky, ale proti následnému postupu České školní inspekce a ministerstva školství, kde rodina marně hledala zastání. Závěr městského soudu neodpovídá návrhovým důvodům a předmětu žaloby, rozsudek je tedy nepřezkoumatelný. „NSS proto napadené usnesení zrušil a věc vrátil městskému soudu k dalšímu řízení,“ stojí v novém rozhodnutí.

Ředitelskou důtku student dostal v říjnu 2022 za dvě kázeňská provinění. Podle vedení školy porušil práva na ochranu osobnosti jednoho z učitelů tím, že si vzal bez souhlasu na tělocvik tričko s jeho fotografií, jinak volně dostupnou na stránkách školy. Další domnělé porušení školního řádu spočívalo v tom, že student údajně při hodině fyziky naprogramoval na výukovém robotovi trajektorii jeho pohybu tak, že připomínala hákový kříž. Vedení školy v tom spatřovalo propagaci nenávistné ideologie.

Rodina se od počátku nechtěla s ředitelskou důtkou smířit. Zákonní zástupci například namítali, že členka výchovné komise vyslechla chlapce bez jejich přítomnosti, a tedy bez možnosti náležité obrany a „fair procesu“. Podle rodičů také chyběly konkrétní a objektivní důkazy. Dále zpochybňovali platnost školního řádu.

Nezasáhla školní inspekce ani ministerstvo

Otec se později obrátil na Českou školní inspekci, která provedla ve škole šetření, vyslechla třídního učitele, speciální pedagožku, ředitele i jeho zástupkyni. Žádné porušení chlapcových práv nezjistila, zaměstnanci školy vyloučili jakýkoliv nátlak na něj.

Nezasáhlo ani ministerstvo školství. Následovala žaloba. Rodina se domáhala toho, aby pracovníci inspekce či ministerstva zajistili zrušení důtky a její vymazání z osobního spisu žáka. V důtce, podle jejich úsudku nespravedlivé, spatřovali zátěž do budoucna, například s ohledem na přijímací řízení na střední školu.

Městský soud se žalobou, a tedy ani postupem inspekce a ministerstva, zatím věcně nezabýval. Po zásahu NSS by to měl napravit.

(čtk)