Jednání na Městském soudu v Praze Foto: JohnyRrr/Wikimedia

Proč na krajích stávkuje méně lidí než na okresech? Poměr zaměstnanců je nižší, vysvětlují soudci

Zatímco na okresních soudech někde stávkuje 100 procent zaměstnanců, na krajích je účast nižní. Podle Soudcovské unie se má třídenního protestu zúčastnit 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent ze soudů vyšších instancí. Proč je na krajských soudech účast nižší? „Máme jiné složení zaměstnanců, než na okresních soudech. Nejsme tolik v jednačce a proto například nemáme tolik zapisovatelek,“ vysvětlil České justici předseda Krajského soudu v Praze Jiří Grygar.

U Městského soudu v Praze, který je největším soudem v zemi, není stávka v budově ve Spálené ulici na první pohled patrná – jednání se konají a jedinou vývěskou, která na protest odkazuje, je cedule o třídenním uzavření tamního bistra. Podle mluvčího Adama Weniga stávkuje 38 procent zaměstnanců. Soud nicméně z trestních věcí zachoval jen ta jednání, u nichž je obžalovaný ve vazbě, a namísto protokolujících úředníků chodí do jednacích síní pomáhat asistenti soudců.

Na Obvodním soudu pro Prahu 5 měla dnes kvůli stávce otevřeno podatelna pouze od 08:00 do 10:00. Také pokladna je zavřená. Podání mohou lidé poslat elektronicky, úředníci je však zpracují až ve čtvrtek. U vinohradského Obvodního soudu pro Prahu 2 se do stávky zapojila většina administrativních pracovníků. 

„Poměr administrativy je menší, jeden protokolují obsluhuje tříčlenný senát,“ uvedl prezident Soudcovské unie Libor Vávra. Důvodů ale může podle něj být více. „Přesně je neznám,“ dodal.

Dlouhodobě se mluví o tom, že při odměňování administrativy je problém i to, že rozpočty na platy rozdělují okresům právě krajské soudy. Úředníci si v minulosti stěžovali, že na okresech pak dostávají za stejnou práci jiný plat, což zákon zapovídá.

Předsedové stávku veřejně podpořili

Mezi zástupci Odborového svazu justice se šíří informace, že ne všichni předsedové krajských soudů stávku podporují. „To je otázka. Vedení soudů říká, že stávku podporuje, ale je otázka, jak to je. Nechci spekulovat,“ uvedla předsedkyně odborů Anna Pospíšilová. „Došlo také k šumu, že náš odborový svaz bude zastupovat jen zaměstnance ve výkonu, ale to není pravda. Zastupujeme i zaměstnance ve správě soudů,“ upřesnila.

Předsedové soudů stávku otevřeně podpořili ve společném prohlášení. Šéfové krajských soudů a Městského soudu v Praze trvají podle stanoviska na dodržení slibu a harmonogramu dorovnání průměrného platu v justici s průměrným platem ve veřejné správě v roce 2025. Zdůraznili také, že dlouhodobě upozorňují na ztrátu konkurenceschopnosti justice a na odchody zaměstnanců z justice z důvodu nedostatečného platového ohodnocení.

„Stávka je důsledkem několika desítek let neřešeného nevhodného zařazení pracovníků v justici i státním zastupitelství v platových třídách. Návrh řešení již v zásadě existuje. Stávku chápu i jako snahu odborů přispět k jeho prosazení. Ministr spravedlnosti tuto pravomoc nemá,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. S odboráři jednal minulý týden spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Protest se jim nepodařilo odvrátit.

Eva Paseková