Ilustrační snímek. Zdroj: Mediafax

Pražská státní zastupitelství uzavřou podatelny, do stávky se zapojí většina zaměstnanců

Pražská státní zastupitelství kvůli stávce administrativních pracovníků, která bude v pátek, pondělí a úterý, uzavřou podatelny, omezeno bude odesílání pošty, sepisování podání a zapisování nových věcí. V nezbytných případech budou žalobci přijímat osobně doručená podání, především pokud půjde o podání od soudů či policie. Trestní oznámení budou moci lidé ve dnech stávky podávat na policejních služebnách. Dnes o tom informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) Aleš Cimbala.

Zaměstnanci MSZ a všech obvodních státních zastupitelství v hlavním městě s výjimkou Prahy 6 budou stávkovat kvůli nízkým platům. Podle Cimbaly se zapojí 94 procent z nich, u některých státních zastupitelství půjde až o 100 procent odborného administrativního aparátu.

„V uvedených dnech budou pro veřejnost podatelny uzavřeny. Státní zastupitelství zajistí příjem elektronických podání a listovních zásilek. V nezbytných případech bude též možné přijmout osobně doručená podání, zejména půjde-li o podání soudů a policejních orgánů. Také může dojít k omezení možnosti telefonního kontaktování dotčených státních zastupitelství,“ uvedl Cimbala.

Žalobci požádali, aby ve dnech stávky veřejnost využívala jiné formy komunikace na dálku, například datové schránky nebo e-podatelny. „Státní zastupitelství také zajistí vyřizování věcí, které nesnesou odkladu,“ doplnil Cimbala.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 uvedlo, že stávku administrativního personálu podporuje, nepřipojí se k ní kvůli finančním dopadům na zaměstnance. Stávka navíc navazuje na stávku soudních zaměstnanců a podle úřadu by tak ochromila fungování soudu a státního zastupitelství na déle než týden. To je podle státního zastupitelství doba, která „ohrožuje fungování právního státu“. Současnou platovou situaci označil úřad za dlouhodobě neudržitelnou.

Mlčení ze strany ministra

Předsedkyně stávkového výboru Iva Jurová uvedla na začátku týdne v prohlášení k protestu, že zaměstnanci státních zastupitelství dosud neobdrželi z ministerstva spravedlnosti žádné vyjádření k petici, kterou ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) zaslali na jaře. Žádali v ní důstojné odměňování administrativních pracovníků a zavedení oddělených tarifů, které zohlední specifika jejich povolání a odpovědnost jejich práce.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se zástupci odborů v justici pravidelně jedná, a to včetně představitelů odborových svazů, soudů i státních zastupitelství. „Tato jednání slouží jednak k tomu, abychom se seznámili s jejich požadavky, ale také k vysvětlení aktuální situace. V červnu letošního roku se uskutečnilo široké jednání s ministrem spravedlnosti a následně probíhala další jednání na úrovni náměstků. Informace, že ministerstvo na prohlášení nereagovalo, tedy není pravdivá,“ uvedl úřad.

Zaměstnanci pražského vrchního státního zastupitelství podle vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové protest podpořit neplánují.

Kvůli nízkým platům tento týden stávkovali pracovníci obecných soudů, stávka skončila ve středu. Soudy povětšinou omezily základní služby pro veřejnost – zavřely informační centra, pokladny a podatelny. Odročily také některá jednání. Jak již dnes Česká justice informovala, vyhlášení stávky zvažují i zaměstnanci Probační a mediační služby (PMS). Podle zástupců odborů ministerstvo spravedlnosti nedostatečně komunikuje o možnosti zvýšení jejich platů a zlepšení pracovních podmínek.

(čtk)