Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Garance 2,5 milionu na jednu advokátní úschovu, navrhuje Blažek

Sněmovna by mohla upravit pravidla advokátních úschov peněz proti riziku jejich zpronevěry. Náhrady poškozeným lidem by vyplácela advokátní komora ze zvláštního, garančního fondu. Předpokládá to pozměňovací návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) k vládní novele, která má mimo jiné posílit advokátskou mlčenlivost. Předlohu čeká v dolní komoře druhé čtení, a to možná na schůzi, která začne příští týden.

Garanční fond by měl podle Blažkovy úpravy vzniknout s rokem 2026. Náhrada by mohla činit až 2,5 milionu korun na jednu úschovu, v případě kupní ceny z prodeje nemovitosti k bydlení až pět milionů korun. Náhrady by komora vyplácela jednou ročně, stala by se věřitelem advokáta, který škodu způsobil. Pravidla pro správu fondu včetně výše příspěvků určí podle pozměňovacího návrhu sněm komory.

Každý účet pro úschovu by podle úpravy banka musela označit jako ‚“účet advokátní úschovy“. Advokát by na takový účet nesměl hotovost vkládat a ani ji vybírat, možnosti nakládání s penězi by měl omezené. Banka by musela klientům advokátů oznamovat pohyby na účtech, a to před samotným převodem. Klient by tak mohl podle zdůvodnění zabránit vyplacení peněz z úschovy, pokud by odporovalo smlouvě o úschově. Advokátní komora by získala k úschovám širší kontrolní pravomoc, a to i díky prolomení bankovního tajemství.

Varianta místo návrhu poslankyň

„Cílem návrhu je minimalizace rizik spjatých s potenciální zpronevěrou advokátních úschov peněžitých prostředků ze strany advokáta a posílení důvěry klientů v advokátní úschovy jako bezpečné služby,“ napsal Blažek v důvodové zprávě. Obdobnou úpravu k zákonné regulaci advokátních úschov sepsaly také poslankyně opozičního hnutí ANO Helena Válková a Zuzana Ožanová. Ten však obsahoval několik sporných ustanovení a ministerstvo spravedlnosti se tak rozhodlo načíst návrh nový. „Návrh poslankyň Heleny Válkové a Zuzany Ožanové byl asi míněn dobře, ale já jsem také advokát, byť s pozastavenou činností, a vím, že není prakticky možné čekat 10 dní. Jsem rád, že proběhlo jednání vedení ministerstva s představenstvem České advokátní komory, kde došlo ke shodě na úpravách s tím, že bude vytvořen nový pozměňovací návrh,“ uvedl náměstek Karel Dvořák.

Z poslední doby je známý případ advokátky Hany Sukové, kterou policie stíhá pro podezření ze zpronevěry celkem více než 150 milionů korun. Blažek v důvodové zprávě uvedl, že v několika případech z let 2006 až 2022 byla zpronevěřena více než miliarda korun. Celkový objem peněz přijatý do úschov představuje podle zdůvodnění nejméně 500 miliard korun ročně. Advokátní úschovy se využívají při vypořádání kupní ceny například při prodeji nemovitých věcí, při převodu podílů v družstvech a kapitálových společnostech a při vypořádání podílového spoluvlastnictví a společného jmění manželů.

Vládní novela také zpřesňuje a rozšiřuje ochranu před takzvaným vinklařením, tedy nabízením, zprostředkováním a poskytováním právních služeb lidmi, kteří k tomu nemají zákonné oprávnění. Advokátním koncipientům umožní výkon praxe na zkrácený úvazek a České advokátní komoře konání on-line sněmů. Předloha dále upravuje například eLegalizaci, tedy postup advokáta v souvislosti s úředním ověřováním elektronického podpisu klienta. Ústavně právní výbor podpořil koncem března pozměňovací návrh předsedy Radka Vondráčka (ANO), podle kterého se komora nebude muset zabývat kárnými podněty vůči advokátům kvůli jejich politickému působení nebo vyjadřování.

(epa, čtk)