Evropská komise navrhuje, aby se platnost nařízení o odlesňování posunula o rok. Foto: Pixabay

Evropská komise navrhuje odklad platnosti nařízení o odlesňování, volalo po něm i Česko

O dvanáct měsíců později oproti původnímu plánu by v platnost mělo vstoupit evropské nařízení o odlesňování. Ve středu to navrhla Evropská komise (EK). O odklad dříve požádalo několik členských zemí včetně Česka. Pokud posun schválí Rada Evropské unie a Evropský parlament, začne legislativa platit až 30. prosince 2025 pro velké společnosti a 30. června 2026 pro menší firmy. Kromě toho Komise zveřejnila nové pokyny, které mají firmám pomoci se na nařízení připravit.

Dle původních pravidel by mělo nařízení vstoupit v platnost od letošního 30. prosince pro velké a střední firmy, pro malé firmy a mikropodniky od 30. června 2025. „Komise připouští, že tři měsíce před zamýšleným datem spuštění vyjádřilo několik globálních partnerů opakovaně obavy ohledně svého stavu připravenosti,“ uvedla ve středu EK. Roční odklad je podle ní vyváženým řešením, které umožní firmám se na nařízení připravit. Nic to ale nemění na samotném obsahu a cílech legislativy.

Právě načasování v uplynulých týdnech kritizovaly firmy i politici z řady evropských zemí, včetně českého ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Ten v první polovině září oznámil, že jeho resort do 15. listopadu připraví společně s nevládními organizacemi digitální systém pro firmy, kterých se nařízení týká. Ministerstvo jej však vytváří „na vodě“, protože ještě nemá od Evropské komise všechny informace a neví tak, na co se chystat, dodal tehdy.

Výborný poukazoval také na to, že Česko dosud neví, do jaké kategorie zemí s rizikem odlesňování bude patřit. Podle úrovní se přitom má odvíjet počet kontrol i další administrativa. Žádal proto odklad nařízení.

Česko zákon již přijalo

Legislativa se vztahuje na podniky, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Podniky by podle nařízení měly shromažďovat a vykazovat údaje a souřadnice pozemků, na kterých komodity produkují, aby bylo jasné, že nejsou spojeny s odlesňováním kdekoliv na světě, a poté je zaznamenat do evropského informačního systému. Právě ten však ještě nebyl spuštěn. Registrace začne přijímat podle dnešního prohlášení Komise na začátku listopadu. Plně bude funkční v prosinci.

Česká vláda již minulý týden přijala návrh zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, který nařízení zavádí do českého právního řádu. Výborný tehdy na tiskové konferenci uvedl, že přijetí bylo nutné pro případ, že by země s žádostí o odklad neuspěly. „Nemůžeme vystavit zástupce obchodu či producentů nebezpečí, že bychom nebyli na národní úrovni připraveni,“ vysvětloval to tehdy Výborný.

(knn)