Společník PORTOS Jaromír Císař Foto: Stálá konference českého práva

Advokát Jaromír Císař: Líbivá hesla ve volebních kampaních by se měla zakázat, způsobují korupci

Vzdělání poskytuje větší míru ochrany k tomu, aby se společnost nezvrhla v diktaturu. Vede také k ekonomické prosperitě a ta vede k vyšší politické stabilitě. Na IX. Právnickém salonu to uvedl jeden ze zakladatelů advokátní kanceláře PORTOS Jaromír Císař. Podle něj by se mělo uvažovat o zákazu líbivých hesel v předvolebních kampaních. Ty totiž narušují volební proces.

Tématem letošního Právnického podzimu bylo Vzdělání a demokracie (aneb Co Marie Terezie netušila). Akce se se tradičně konala v rezidenci pražského primátora. Společník a advokát PORTOS Jaromír Císař ve své přednášce připomněl, k čemu vedlo zavedení všeobecného volebního práva – k jakobínské diktatuře a teroru. Zavedení všeobecného volebního práva znamenalo, že rozhodovat mohou i nevzdělaní lidé. Připomněl také, že méně vzdělané vrstvy se ani necítí na to, rozhodovat a proto je i u nás volební účast obvykle nízká a třetina společnosti vůbec nevolí. „V předvolebních kampaních se používají metody, kdy se využívají útoky na nejnižší emoce člověka. Lidé se lákají na stručná a líbivá hesla. Mělo by se to zakázat jako škodlivá metoda, která způsobuje korupci a narušení volebního procesu,“ uvedl Jaromír Císař s tím, že demokracie se lehce zvrhne v demagogii a ta v diktaturu.

Účastníci právnického salonu Foto: Stálá konference českého práva

O smyslu vzdělání hovořil i předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna. „V první řadě je to stát, který formuje strukturu vzdělávacího systému. Role státu je absolutně nezastupitelná,“ připomněl. Stát svoji politikou, prostředky a rámcovými vzdělávacími programy formuje obyvatele, kteří budou voliči. České školství je postaveno na faktografii a to je podle Mlsny správné. Mělo by podle něj vychovávat k demokracii i toleranci ke světonázorům. „Ale ne ke všem, taková tolerance není možná. Školní systém je ideologický a je to správně,“ dodal.

Poslanec Radek Vondráček, šéf ÚOHS Petr Mlsna a Eliška Hašková-Coolidge Foto: Stálá konference českého práva

Za mikrofonem se poté vystřídala další plejáda řečníků, kteří přednesli své příspěvky k problematice vzdělání a demokracie. Mezi jinými promluvili Cyril Svoboda, Michal Skřejpek, Roman Šmucler, Ivan Langer, Ivo Jupa nebo Stanislav Balík. „Letošní vystoupení se věnovala jak filosofické otázce role vzdělávání pro uspořádání a rozvoj společnosti, tak aktuálním výzvám a potížím českého systému vzdělávání. Zazněla pojednání o úloze a postavení soukromých vysokých škol, vztahu státního a soukromého školství, roli AI ve vzdělávání, či příspěvky o historických souvislostech a mezinárodních srovnáních,“ uvedl pořadatel Stálé konference a moderátor akce Karel Havlíček.

Eva Paseková