Kritická situace v Hanušovicích Foto: Hasiči Olomouc

Za okradení lidí postižených povodněmi jsou přísnější tresty, připomíná Blažek

Za běžnou krádež lze uložit až dva roky vězení. Pokud se ale odehraje při živelní pohromě, válce nebo jiné události vážně ohrožující život a zdraví lidí, činí trestní sazba dva až osm let. Jde o tzv. kvalifikovanou skutkovou podstatu spojující vyšší stupeň závažnosti činu s vyšším trestem. „Asi je možná bohužel načase upozornit všechny ty, kteří se chystají obohacovat na úkor postižených povodněmi, že v takovém případě trestní zákon počítá s vyššími tresty za majetkové delikty, než za “běžných” okolností,“ uvedl na síti X ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Tisíce lidí se muselo evakuovat kvůli ničivým povodním. Mnoho nemovitostí tak zůstalo prázdných a to může lákat zloděje. Pokud pachatelé zneužijí takové mimořádné okolnosti, hrozí jim vyšší trest. Podobná situace panovala v době pandemie nemoci Covid-19 z důvodu vyhlášení nouzového stavu.

Tehdy musel Nejvyšší soud přijmout sjednocující stanovisko, podle všeho ne všechny krádeže za nouzového stavu se postihují zvýšenými sazbami. Krádeže se mají trestat přísněji jen tehdy, pokud pachatel zneužil mimořádné okolnosti. Může jít o různou souvislost, spočívající například v tom, že pachatel přímo využije či zneužije ke krádeži existující událost, anebo mu taková událost umožní či usnadní spáchání trestného činu. Popřípadě pachatel počítá s tím, že v důsledku této události či opatření vyvolaných k jejímu řešení nebo zvládání nebude odhalena jeho trestná činnost, respektive nebude zjištěn a dopaden. Česká justice opakovaně informovala o případu Lubomíra Sogela, který byl odsouzen ke dvěma letům odnětí svobody kvůli krádeži vibrátoru v drogerii.

Pokud by tedy došlo ke krádeži v oblasti, která není postižena záplavami, uplatňovala by se pravděpodobně běžná sazba.

Vláda se mimořádně sejde kvůli povodním v pondělí v 18:00. Premiér Petr Fiala (ODS) to uvedl na síti X. Ministři budou jednat o tom, jak pomoci zaplaveným regionům.

Již dříve dnes uvedl, že kabinet zareaguje na materiální škody, které povodně napáchaly a ještě napáchají. Škody budou mimořádné. Musí se spojit prostředky obcí, krajů a státu, doplnil.

(epa)