Zatopená Opava Foto: Hasiči Opava

Výborný a Stanjura: Přehrada v Nových Heřminovech by ochránila před povodní. Aktivisté ji roky odmítají

Pokud by byla postavena přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, s ohledem na už vybudovaná protipovodňová opatření by ochránila Krnov i Opavu. Škody by v žádném případě nebyly takové, jaké jsou dnes. Po dnešním jednání Ústřední povodňové komise to na briefingu řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Obě města v neděli zasáhla povodeň a zatopila rozsáhlá území. Proti přehradě dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky a obec, která by měla být částečně zatopena. Na škodlivost bezbřehého práva na samosprávu a demokracii bez odpovědnosti upozornil v neděli exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS).

Po jednání s prezidentem Petrem Pavlem se podobně vyjádřil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), dřívější dlouholetý opavský primátor a moravskoslezský zastupitel. Označil za selhání, že přehrada není postavena.

Pokud by dnes bylo vodní dílo Nové Heřminovy postaveno, povodí Odry a města Krnov a Opava by podle něj nezasáhla stoletá, ale pouze pětiletá povodeň. „Krnov včera (v neděli) kulminoval na 250 kubických metrech za sekundu, pokud by bylo dílo Heřminovy postaveno, bylo by to pouze 150 kubíků za sekundu,“ uvedl Výborný. V Opavě by byl v případě, že by bylo možné využít zadržení vody přehradou, podle ministra maximální průtok 330 krychlových metrů za sekundu. Průtok tam v neděli dosáhl 643 metrů krychlových za sekundu.

Ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Tkáč uvedl, že efekt vodního díla Nové Heřminovy by byl výrazný a neocenitelný, protože by pokračoval také níže po řece Opavě. „Významně by pomohl úseku Odry pod soutokem s řekou Opavou v Ostravě, kde dochází od neděle včetně dnešního dne k trvalému přelévání hrází a jejich rozplavování a zaplavování některých městských částí, zejména Přívozu,“ uvedl Tkáč v tiskové zprávě.

Výborný vyzval, aby se udělalo vše pro zahájení stavby. „Počítáme s rokem 2027, pokud by se to podařilo urychlit, bude to jenom dobře,“ řekl. Proti přehradě protestují mimo jiné nevládní organizace. „Je to o tom, abychom mohli postupovat velmi rychle, 99 procent pozemků v Nových Heřminovech máme vykoupených,“ řekl Výborný.

Ministr životního prostředí Marek Výborný Foto: Ministerstvo životního prostředí

„Alternativa k přehradě podle mého názoru neexistuje. Samozřejmě všechna ta protipovodňová opatření, poldry, zpevňování a zvyšování břehů pomohou, ale nemají šanci se vypořádat s takovým průběhem povodně, respektive srážek, jaké nastaly nyní. Tomu opravdu pomůže pouze přehrada. A jak jsem řekl, ani přehrada by to zřejmě ze sta procent nevyřešila, ale škody na majetku, zdraví a obecně stresu lidí by byly násobně nižší,“ uvedl exministr Pavel Drobil.

Obec je dlouhodobě proti

Ministerstvo zemědělství podle dřívějších odhadů předpokládá, že náklady na přehradu dosáhnou zhruba osmi miliard korun. Za ně by se měla postavit přehrada a silnice, cena ale zahrnuje i další úpravy koryta řeky. O výstavbě nádrže se mluví desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997.

„Ještě jsme stavbu nezahájili a nemáme ani pravomocné územní rozhodnutí, protože čelíme podle mě neoprávněnému odporu proti stavbě. Kdybychom přehradu měli k dispozici, tak bezesporu by škody v Krnově, Opavě byly výrazně nižší,“ řekl Stanjura. Mnozí podle šéfa státní kasy vycházeli z toho, že už se nikdy nezopakují povodně jako v roce 1997. Uvedl, že loni popsal situaci i na jednání vlády.

Proti přehradě dlouhodobě vystupuje obec Nové Heřminovy, která má být částečně zatopená. Její představitelé vycházejí z výsledků referenda, které jednoznačně dopadlo v neprospěch stavby. V poslední době vedení obce částečně mění pohled na věc. Referendem vázáni zůstávají, přiznávají ale, že rozhodnutí státu nedokážou zvrátit. Pozornost proto zaměřují spíš na uspokojení dlouhodobě zanedbávaných potřeb obce.

Zásadně proti přehradě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky. „Nesouhlasíme s rozhazováním státních peněz na budování jakýchsi potěmkinovských přehrad. Tato část řeky Opavy je navíc velice cenná, což dokládají biologické posudky. Již léta upozorňujeme na to, že Povodím Odry zpracovaná EIA obsahuje jen jednu variantu a je zhotovena v rozporu se zákony o ochraně přírody,“ řekl už dříve koordinátor hnutí Ivo Dokoupil. Podle něj lze obce chránit odsazenými hrázemi.

(čtk, epa)