Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela během vládní tiskové konference k energetické bezpečnosti (23.11.2023). Foto: Úřad vlády ČR

Von der Leyenová oznámila složení nové Evropské komise, Síkela dostal mezinárodní partnerství

Ursula von der Leyenová představila složení nové Evropské komise. Českému zástupci Jozefu Síkelovi (STAN) přidělila portfolio mezinárodního partnerství. Bude tak mít na starosti dohled nad evropskou mezinárodní spoluprací a rozvojovou politikou, podporu koordinace mezi Evropskou unií a jejími členskými státy v oblasti rozvojové spolupráce a rovněž spolupráci s partnery při prosazování hodnot Evropské unie.

„Jozef Síkela bude komisařem pro mezinárodní partnerství. Povede důležitou práci na našem velkém investičním programu Global Gateway pro infrastrukturu v zahraničí, bude zajišťovat rozvoj vzájemně výhodných partnerství, které masivně investují do naší společné budoucnosti,“ řekla von der Leyenová na tiskové konferenci.

Síkela křeslo přebere po finské eurokomisařce Juttě Urpilainenové. „O post eurokomisaře se ucházím s cílem co nejvíce se podílet na ekonomickém rozvoji Evropy a portfolio mezinárodního partnerství mi dá možnost se soustředit na posilování ekonomické bezpečnosti, na diverzifikaci našich dodavatelů kritických surovin a na otevírání nových trhů evropským firmám,“ reagoval na oznámení Síkela na síti X.

„Mým cílem bylo získat pro Česko silné ekonomické portfolio a vzhledem k tomu, že mezinárodní partnerství má opravdu významný rozpočet i největší Generální ředitelství v celé Evropské komisi, věřím tomu, že se mi podaří zajistit, aby toto portfolio významné opravdu bylo. Utvrdil mě v tom i včerejší rozhovor s předsedkyní von der Leyenovou, která především programem Global Gateway počítá jako s jedním ze základních nástrojů pro posilování ekonomické bezpečnosti a rozvoj ekonomických vztahů Evropy s mezinárodními partnery,“ dodal.

Fiala: Je to dobrá zpráva pro ČR

Pozitivně se o portfoliu vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS). „Portfolio mezinárodní partnerství propojuje obchod, rozvojovou politiku, geopolitické vztahy a bezpečnost. Jozef Síkela bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur a bude mít pod sebou jedno z největších generálních ředitelství v celé Komisi,“ napsal.

Jeho portfolio bude podle premiéra také příležitostí pro české firmy s ohledem na jejich investice ve světě nebo při zajišťovaní dodavatelských řetězců. „Chtěli jsme silné ekonomické portfolio, a to jsme i dostali, je to dobrá zpráva pro ČR,“ dodal.

Celkem bude v nové Komisi 16 mužů a 11 žen. Bude mít šest výkonných místopředsedů, z toho čtyři ženy. Místopředsedy mají být Estonka Kaja Kallasová, Francouz Stéphane Sejourné, Španělka Teresa Riberaová, Rumunka Roxana Minzatuová, Finka Henna Virkkunenová a Ital Rafaelle Fitto.

Samotné představení nového složení Evropské komise bylo původně očekáváno již dříve, oddálil jej ale nedokončený nominační proces ve Slovinsku. Včera pak vznikly nové otazníky kolem celé věci, když svou rezignaci oznámil dosavadní eurokomisař pro vnitřní trh a kandidát Francie na eurokomisaře Thierry Breton. Ten tak učinil prostřednictvím dopisu, ve kterém uvedl, že von der Leyenová požádala Francii o nominaci jiného kandidáta, a to výměnou za „vlivnější“ portfolio.

Kandidáti na eurokomisaře ještě budou muset projít takzvaným grilováním v Evropském parlamentu, v rámci kterého musí přesvědčit europoslance o své vhodnosti pro dané role. Samotné převzetí moci novou Komisí se očekává na začátku listopadu či prosince.

knn, čtk