Zdeněk Hraba s manželkou poděkoval za hlasy Foto: Kampaň Z. Hraby

V právním výboru Senátu zůstává Hraba, končí Chalánková

V Ústavně-právním výboru Senátu zůstává vítěz druhého kola senátních voleb Zdeněk Hraba. V napínavém souboji porazil poslankyni a exministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Výbor doplní jeden nový senátor za nezávislou Jitku Chalánkovou, která svůj mandát neobhajovala.

Senát je považován za „právní pojistku“, právníků je v něm přitom paradoxně poměrně málo. Staronovým senátorem s právním vzděláním je právě pouze Hraba.

Exministryně spravedlnosti Helena Válková proti Hrabovi ve druhém kole senátních voleb v Benešově neuspěla. Volební souboj označil Hraba jako velmi těžký. „Jsem si moc dobře vědom toho, že jsem získal i hlasy těch z vás, kteří byste mě v jiné konstelaci možná nevolili,“ uvedl. Jeho soupeřka dostala 32,89 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,1 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 35,28 procenta.

„Děkuji paní profesorce Válkové za férový souboj, bylo vidět, že to nebrala na lehkou váhu a vložila do toho hodně energie. Ještě jednou moc děkuji a těším se na dalších šest let společně práce. Jak jinak než rozumem proti nesmyslům a srdcem za náš domov,“ reagoval na své zvolení Hraba.

Válková řekla, že s Hrabou bude některá témata řešit osobně, například dětského ombudsmana. „Určitě budu pokračovat ve své práci,“ uvedla. Dodala, že soubojem o Senát splnila poslání a boje nelituje. Pracovat chce dál ve sněmovní vyšetřovací komisi k loňské střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Předsedou právního výboru Senátu je Tomáš Goláň, místopředsednické posty pak zastávají Michael Canov, Jan Holásek a Hana Kordová Marvanová. Členové pak jsou kromě Hraby Daniela Kovářová, Miroslava Němcová, Zdeněk Matušek či Ivana Váňová.

(epa)