Příslušníci policie Foto: Pixabay

U policie i s cukrovkou? Vnitro snižuje zdravotní limity pro službu v bezpečnostních sborech

Inzulínová injekce v kapse zatím znamená, že její vlastník nemůže být zároveň držitelem služebního průkazu policie nebo dalších bezpečnostních ozbrojených sborů. To by se ale mělo brzy změnit. Ministerstvo vnitra totiž podobně jako nedávno armáda navrhuje zmírnění přísných zdravotních limitů, které musí příslušníci a členové sborů splňovat. 

Kromě cukrovky by tak neměl znamenat automatickou stopku pro policisty, celníky, členy vězeňské služby nebo příslušníky tajných služeb v některých případech ani třeba syfilis nebo některé druhy nádorů.

Vyplývá to z návrhu novely příslušné vyhlášky o zdravotní způsobilosti k výkonu služby, který v uplynulých dnech poslalo ministerstvo vnitra vedené šéfem STAN Vítem Rakušanem do meziresortního připomínkového řízení.

„Cílem byla úprava vyhlášky tak, aby umožňovala v některých případech zmírnění zdravotních požadavků na uchazeče o vstup k bezpečnostnímu sboru a dále udržení stávajícího personálu v případě změny zdravotního stavu u některých diagnóz,” uvádějí Rakušanovi úředníci v důvodové zprávě. 

Nepřijatelné omezování

Navrhované změny jsou podle nich reakcí na nezadržitelný pokrok medicíny, a to v oblasti diagnostiky, ale i samotných léčebných metod. Bezpečnostní resort upozorňuje na to, že lékaři se s některými problémy dokáží dnes vypořádat na takové úrovni, že příslušné diagnózy nejsou v jakémkoliv rozporu s výkonem služby, jak tomu bylo doposud.

„Je nepřijatelné, aby jak žadatelé, tak i stávající příslušníci byli zdravotně omezováni při výkonu služby, jestliže riziko, že by s danou diagnózou mohlo dojít při výkonu služby k poškození jejich zdraví, či jakékoliv újmě na straně zaměstnavatele, je zanedbatelně malé nebo téměř žádné,” konstatuje ministerstvo vnitra. 

Mezi nejdůležitějšími změnami, respektive rozvolněním stávajících nepřekročitelných mantinelů, pak resort zmiňuje právě jednu z nejrozšířenějších civilizačních chorob, tedy cukrovku. 

„Zatímco ve stávající právní úpravě i u formy dlouhodobě kompenzované dietou a inzulínem nebo formy dobře kompenzované režimovými opatřeními nebo léčbou perorálními anti diabetiky, jen s mírným snížením výkonnosti organismu, znamenal pro službu konajícího příslušníka de facto konec služebního poměru, nově navrhovaná právní úprava při těchto formách výkon služby umožní,” stojí v důvodové zprávě. 

Podle ministerstva se taková úprava pozitivně propíše do stabilizace bezpečnostních sborů, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lidí. 

„Ročně musí právě kvůli onemocnění cukrovkou řada příslušníků svoji službu ukončit. Bylo tak na místě zohlednit moderní lékařské metody a moderní způsoby léčení cukrovky,” poznamenávají představitelé resortu vnitřních věcí.

Nevadí už ani zohavení těla po úrazu

Vyhláška přesně stanovuje, jaké diagnózy jsou slučitelné s jakými pozicemi ve sborech a také s jakou úrovní a náplní práce. Zatímco u některých je služba možná například s určitými omezeními, u jiných je pak vyloučená úplně. Právě v tomto duchu se katalog v několika oblastech posouvá, ať od absolutní stopky k pouhým omezením v práci, nebo i od „osekané” služby k činnosti bez jakýchkoliv omezení. 

Zmírnění se podle zveřejněného dokumentu bude týkat například některých druhů nebo stádií virových onemocnění nervové soustavy, epilepsií nebo tuberkulózy. 

Měnit se mají ale také limity pro případy následků zranění nebo dalších vnějších příčin. Nově tak nebude práci u bezpečnostních sborů bránit zohavení těla, což stávající znění vyhlášky zapovídá. 

Nově také vyhláška upravuje možnosti sĺužby v případě nádorových onemocnění. Obtížně léčitelné formy nebo ty spojené s rozsáhlými metastázemi službu u sborů vylučují, nicméně méně závažné a léčitelné nádory v některých konkrétně definovaných případech naopak práci u ozbrojených sborů umožňují. 

Psychotropní látky? U nich naopak zpřísnění

V některých bodech, respektive diagnózách, jde ale novelizovaná vyhláška opačným směrem a stávající podmínky naopak zpřísňuje. To se týká například oblasti duševních poruch a poruch chování vyvolaných účinkem psychotropních látek.

Vnitro v důvodové zprávě připomíná, že vyhláška byla v uplynulých letech novelizovaná jen formálně, nicméně zdravotní klasifikaci nemocí, vad nebo dalších zdravotních problémů žádná z novel neřešila. 

„Z tohoto důvodu je znění přílohy již v mnoha ohledech překonané a nereflektuje současný pokrok a trendy v moderní medicíně a ani posudkově neodpovídá pohledu specialistů na některá onemocnění,” upozorňuje Rakušanův úřad. 

Absenci klíčových změn v posledních letech ministerstvo vysvětluje časovou náročností takové práce a potřebě zahrnout do legislativních příprav také lékařské experty, které sám resort ve svých zdravotnických zařízeních nemá. 

Minima pro uznání schopnosti sloužit v armádě snižuje od září také ministerstvo obrany. 

Od zájemců o pozice určené pro boj bude armáda podle novelizace „vojenské” vyhlášky i nadále vyžadovat velmi dobrý zdravotní stav, nicméně například u kancelářských pracovníků na štábech, v logistice nebo v IT  by se mohli nově uplatnit lidé například až se šesti dioptriemi nebo s protézou končetiny.

Na rozdíl od policie a dalších bezpečnostních sborů ale v armádě například ani nadále nebudou moci sloužit vojáci – diabetici, kteří si musí aplikovat inzulin.

Tomáš Svoboda, Ekonomický deník