Příslušníci policie Foto: Tiskový odbor Policie ČR

Trest za zmanipulovaný posudek pro opilou soudkyni? Nejvyšší soud odmítl stížnost znalkyně

Nejvyšší soud odmítl dovolání znalkyně Evy Herkommerové. Dostala peněžitý trest a zákaz činnosti za křivou výpověď a nepravdivý posudek. Vypracovala jej pro bývalou soudkyni Markétu Lehkou, potrestanou za řízení v opilosti. Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání. Plné odůvodnění zatím není v databázi dostupné.

Herkommerová v posudku uvedla, že výsledek dvou dechových zkoušek u Lehké nepochybně ovlivnily léčivé přípravky a že auto pravděpodobně neřídila pod vlivem alkoholu. Herkommerová měla podle pravomocného verdiktu zaplatit 75.000 korun, zákaz činnosti platí na dva roky.

Případem znalkyně se zabývaly Okresní soud v Mostě a Krajský soud Ústí nad Labem. Poukázaly na to, že posudek Herkommerové je v rozporu s dalšími expertízami, které v kauze vznikly.

Lehká se hájila tvrzením, že před jízdou užila bromhexin a stopangin a měla v puse žvýkačku. Hlídka ji zastavila v Mostě v prosinci 2019 poté, co sledovala její jízdu ve městě. Při dechové zkoušce policisté ženě naměřili 1,8 promile alkoholu. Po pěti minutách naměřená hodnota činila 1,75 promile. S krevním testem Lehká nejprve souhlasila, následně ho odmítla.

Většina znalců se shodla na tom, že po užití léků by hladina alkoholu během pěti minut klesla výrazněji. Herkommerová ovšem uváděla, že dechové zkoušky nebyly provedeny správně. U krajského soudu řekla, že neměla žádnou motivaci k vypracovaní nepravdivého posudku

Lehká za řízení v opilosti dostala podmínku, peněžitý trest a přišla o talár. Neúspěšně se bránila u Nejvyššího i Ústavního soudu.

(čtk, epa)