Jan Paďourek je Vrchní ředitelem sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání a zároveň pracuje jako pracuje jako pedagog na vysoké škole CEVRO Institut. Foto: CEVRO

Střídání ve vedení rozvědky? Posoldu by mohl nahradit Paďourek

V české civilní rozvědce – Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) – se velmi pravděpodobně schyluje k zásadní personální rošádě. Podle informací z bezpečnostní a zpravodajské komunity by měl stávající ředitel Vladimír Posolda velmi pravděpodobně zamířit do diplomacie a vystřídat by ho mohl někdejší náměstek rozvědky Jan Paďourek. Ten na ÚZSI působil od ledna 1993 až do začátku roku 2018. V letech 2014-2018 pak byl zástupcem ředitele ÚZSI pro analytiku a zahraniční styky.  

Tajná služba velmi pravděpodobnou výměnu ředitele popírá. Potvrzuje ji ale řada zdrojů z bezpečnostní a a zpravodajské komunity.

Podle informací z bezpečnostní komunity má ale stávající ředitel Vladimír Posolda zájem o post velvyslance v Rakousku. To je ale aktuálně obsazeno, spekuluje se mimo jiné o jeho dočasném usazení v jordánském Ammánu, kde má agrément a kde nyní působí jako mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Alexandr Sporýš. Tam by mohl dle zdrojů Ekonomického deníku Posolda vyčkat než se uvolní místo ve Vídni.

Plánovaná rošáda má ale prý jednu podmínku. Zdroje Ekonomického deníku tvrdí, že pokud „neklapne“ post velvyslance ve Vídni, Posolda ve funkci zůstane.

Otázky k možné výměně na postu ředitele civilní rozvědky. Foto: Jan Hrbáček

„Dovolte, abych vám sdělil, že informace uváděné v zaslaných otázkách jsou zcela nepravdivé. Jinými slovy, musím zdůraznit, že  ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace pan Vladimír Posolda se v žádném případě nechystá k odchodu ze své pozice,“ zareagoval na otázky Ekonomického deníku kancléř ÚZSI Jaroslav Hrbek.

Ministr vnitra Vít Rakušan na otázky Ekonomického deníku přes urgence nezareagoval.

Ředitele Úřadu civilní rozvědky jmenuje ministra vnitra, pod nějž zpravodajská agentura spadá. Na snímku ředitel ÚZSI Vladimír Posolda a ministr vnitra Vít Rakušan. Foto: Úřad vlády

Zdroje ze zpravodajské komunity ale hovoří zcela opačně. Jan Paďourek má v nástupu do centrály ÚZSI v pražských Kobylisích podle informací Ekonomického deníku podporu ministra vnitra Víta Rakušana i poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáše Pojara. S Pojarem Paďourek spolupracuje na vysoké škole CEVRO.

Podle zjištění Ekonomického deníku již Jan Paďourek v CEVRO oznámil, že spolupráce se školou bude muset být zásadně minimalizována.

K v bezpečnostní komunitě avizovanému přechodu Vladimíra Posoldy do diplomacie se nechce vyjadřovat ani ministerstvo zahraničních věcí.

„Obsazování velvyslaneckých postů nekomentujeme. Ve chvíli, kdy nově nastupující velvyslance můžeme potvrdit, vydává ministerstvo zahraničních věcí tiskovou zprávu,“ uvedl tiskový odbor. Ten ale potvrdil, že diplomatickou misi naopak končí další český zpravodajec Karel Urban, který působil donedávna jako velvyslanec v Albánii.

„Pan Urban je v pracovním poměru na MZV do konce října. Jeho další kroky MZV nepřísluší komentovat,“ dodal tiskový odbor ministra Jana Lipavského (Piráti).

Vladimír Posolda byl šéfem ÚZSI jmenován v říjnu 2022. Předcházely tomu dvě rošády. Když se Vít Rakušan (STAN) stal ministrem vnitra, uvnitř dobře informované zpravodajské komunity, tedy i civilní rozvědky, se mluvilo o tom, že tehdejší šéf ÚZSI Marek Šimandl skončí. Trvalo to 8 měsíců a Šimandl se stal šéfem celní správy.

Šimandla nahradil, ale velmi brzy z postu šéfa služby odešel, Petr Mlejnek, muž s kontakty na Michala Redla, hlavu údajného gangu v případu Dozimetr. Mlejnka pak nahradil Posolda.

Jan Hrbáček