Jednací síň Foto: Schuminka Janička/Wikimedia

Stávka se blíží. Soudcovská unie je zklamaná z jednání o platech justičních úředníků

Vícedenní stávka v justici se přibližuje. Soudcovská unie nejnověji v prohlášení vyjádřila zklamání nad dosavadními závěry jednání o zvýšení platů odborného aparátu soudů. „SU ČR neustupuje od své podpory oprávněných platových nároků justičního aparátu a doufá, že ministerstvo spravedlnosti těmto oprávněným nárokům v konečném výsledku vyhoví,“ uvedli zástupci Unie na svém webu.

Jednání justičních odborů s vedením Ministerstva spravedlnosti nepřineslo žádný výsledek. „Nedopadlo nic. Peníze nebudou a platové tabulky jsou s otazníkem,“ uvedla pro Českou justici předsedkyně Odborového svazu justice Anna Pospíšilová. Organizace už oslovila předsedy soudů s informacemi o situaci a hrozbě stávky. Nyní zástupkyně odborů čekají na reakci. Stávka by podle Pospíšilové byla vícedenní.

Soudci platové nároky zaměstnanců podporují dlouhodobě. Někteří dokonce sbírali finance na kompenzaci peněz, o které stávkující zaměstnanci přišli.

Plánované navýšení platů od příštího roku označila za nedostačující, justiční pracovníci podle nich zůstanou 5000 až 6000 korun pod průměrem ve veřejné správě. „Aktuálně avizované navýšení pro rok2025 je cca o 2 tisíce více, než bylo při jednání,“ reagoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Na platové podhodnocení zaměstnanců soudů dlouhodobě poukazují i představitelé justice. Skutečný průměrný plat justičního personálu byl loni 36.916 korun, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43.341 korun. Podle odborářů je reálná situace taková, že zaměstnanci nemají peníze na obstarání životních potřeb.

Platí to ale i pro zaměstnance státních zastupitelství. „Naše platové podmínky jsou dlouhodobě velmi špatné,“ napsali už dříve ministerstvu autoři petice za důstojné odměňování ve státním zastupupitelství. Příslušné nařízení vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách je podle nich zastaralé a zdaleka neodpovídá kvalifikačním nárokům pro přijetí nových zaměstnanců. „Kvalita naší práce je jedním z faktorů, od nichž se odvíjí úroveň vymahatelnosti práva v České republice,“ upozornili. Před systémovým vyřešením věci požadují navýšení tzv. zvláštního justičního příplatku.

Eva Paseková