Liberecký hejtman Martin Půta Foto: STAN

Soud včas nevyrozuměl žalobce v kauze hejtmana Půty. Jednání se nekoná

Až v říjnu se bude soud v Liberci znovu zabývat korupční kauzou, kde je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Líčení měla být i v tomto týdnu od dneška do čtvrtka, soud ale nevyrozuměl včas státního zástupce. Předseda senátu Pavel Pachner dnes novinářům řekl, že to zjistili teprve v pátek minulý týden a státní zástupce trval na dodržení termínů. Podle soudce šlo o administrativní chybu a přehlédnutí v obsáhlém seznamu jmen, které bylo třeba o termínu konání líčení vyrozumět.

V budově soudu nechtěl Půta tento postup komentovat, vyjádřil se ale na síti X. „Právě jsem z Krizového štábu dorazil na další jednání ke Krajskému soudu v kauze Máří Magdaléna. Termín jednání byl stanoven v červnu. Soud se ale nekoná a nikdo nás o tom neinformoval. Kdyby nebyly záplavy, tak bych se tomu po deseti letech trvání případu snad i zasmál. Další pokus o jednání je nařízen na říjen (letošního roku). Spravedlnost v Česku fakt není úplně rychlá,“ uvedl.

Soud se měl konat dnes po roce a půl. V korupční kauze je aktuálně obžalováno devět lidí a pět firem. Mezi nimi je i firma Metrostav, která chce uzavřít dohodu o vině a trestu. Kauza je spojená se dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic.

Mluvčí soudu Karolína Francová již dříve ČTK řekla, že prodleva byla způsobena zejména tím, že soud čekal na právní moc rozhodnutí v jiných řízeních, k nimž u některých z obžalovaných připadá v úvahu ukládání souhrnného trestu. Líčení původně naplánovaná na tento týden měla v ideálním případě stačit k dokončení dokazování a závěrečné řeči měly přijít na řadu při líčeních nařízených na říjen.

Hejtmana Půty se týká jen menší část obžaloby, a to v souvislosti se zajištěním 55milionové dotace na rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci za 65 milionů, kterou dělala firma Metrostav pro GEPO. Obžaloba Půtu viní z toho, že přijal úplatek a zneužil pravomoc veřejného činitele, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Půta to od počátku vyšetřování odmítá. Uvádí, že o žádný úplatek nežádal a ani žádný nepřijal.

(čtk)