Ilustrační obrázek. Zdroj: archiv

Šestadvacet exekutorských úřadů skončilo, chybí jim lidé

Na konci srpna skončilo šestadvacet exekutorských úřadů. Ve středu o tom informovala Exekutorská komora ČR (EK ČR). Důvodem je podle ní neschopnost obsadit volné pozice, a to i přes opakované vypisování výběrových řízení.

Důvodem pro zrušení exekutorských úřadů není klesající počet exekučních řízení, ale dlouhodobý nezájem vykonávat tuto profesi, ač náleží mezi pět kvalifikovaných právních profesí, kterými jsou mimo soudních exekutorů ještě advokáti, notáři, soudci a státní zástupci,“ uvedl Jan Mlynarčík, prezident Exekutorské komory. „Soudní exekutoři jsou přitom jednou z klíčových záruk vymahatelnosti práva,“ doplnil.

Zmíněné úřady ukončily provoz na základě rozhodnutí ministra spravedlnosti poté, co k tomu dala podnět EK ČR. „Tento krok iniciovala Exekutorská komora, jedná se o úřady, které se nedaří dlouhodobě obsadit soudními exekutory. Informaci a tuto skutečnost respektujeme,“ uvedl k tomu mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Agendu po nich ve většině případů převzaly ostatní exekutorské úřady v daných regionech. Výjimkou je třeba Náchodsko, kde nyní žádný úřad není.

Hlavní důvod malého zájmu o profesi vidí Komora v nastavení ekonomických podmínek souvisejících s vymáháním pohledávek věřitelů a celkově v náročnosti výkonu exekutorské profese. Exekuční řízení je podle ní komplikované a příliš zatížené byrokracií, legislativní úprava je nastavena v neprospěch věřitelů a počty úspěšně ukončených exekucí setrvale klesají. Tarif pak podle ní neodpovídá současným ekonomickým podmínkám.

Nyní v Česku funguje celkem 151 exekutorských úřadů, podle Komory by mohlo v budoucnu skončit dalších dvacet z nich.

(knn)