Ministr vnitra Vít Rakušan Foto: Ministerstvo vnitra

Rakušan odkládá nové podmínky požární bezpečnosti dětských skupin, některé chtěly skončit

Nové podmínky požární bezpečnosti prostor, kde se pečuje o děti v dětských skupinách, nařídil ministr vnitra Vít Rakušan odložit o rok.  Kvůli nutným stavebním úpravám někteří provozovatelé hrozili zánikem. Jiní nové technické podmínky požární ochrany prostor zatím ani neřešili. Je to plus pro rodiny, ale minus pro bezpečnost, uvádí vnitro.

Vyplývá to z návrhu o technických podmínkách požární ochrany staveb, kterou předkládá ministerstvo vnitra. Jak uvádí důvodová zpráva, změnu iniciovalo ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s pěti vládně- koaličními poslankyněmi.

Úplný návrh novely vyhlášky včetně důvodové zprávy je zde.

Rozhodnutím ministra vnitra by se měla o rok odložit účinnost nových podmínek požární bezpečnosti pro všechny prostory, v nichž „je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině“. Platit by měly až od 1. ledna 2026.

Z iniciativy poslankyň se totiž zjistilo, že provozovatelé dětských skupin nejsou na nové stavebně technické podmínky připraveny nebo je neřeší nebo se rozhodli činnost raději ukončit. Stavebně technické úpravy a oddělení prostor protipožární odolností, nové vybavení či povrchové úpravy vysoké třídy nebo nové délky únikových cest měly být původně hotové k 1. lednu 2025.

Dětská skupina Fioto: Wikimedia/Ivana Knápková

„Na základě této iniciativy, byli osloveni provozovatelé dětských skupin, kdy bylo zjištěno, že z důvodu nesplnění podmínek požární ochrany je 3% provozovatelů dětských skupin připraveno k ukončení provozu. Jedná se o přibližně 32 zařízení,“ stojí v důvodové zprávě.

Dvě únikové cesty, dělící konstrukce prostoru

V dalších případech, které šetřilo ministerstvo práce a sociální věci, „jsou problémy“: „Z šetření Ministerstva práce a sociálních věcí, které se dotýkalo cca 1600 zařízení služby péče o dítě v dětské skupině, plyne, že v některých případech může nastat problém s potřebnými stavebními úpravami dotýkající se požární bezpečnosti prostor, v nichž je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině,“ uvádí dále důvodová zpráva.

„Součástí této skupiny jsou provozovatelé, kteří danou problematiku zatím neřešili,“ stojí doslova v důvodové zprávě k návrhu.

Proto bylo ministrem vnitra rozhodnuto o posunutí některých ustanovení o jeden rok, aby byl dán prostor k provedení potřebných úprav, uvádí dále důvodová zpráva. „Cílem návrhu je odložení účinnosti § 23a o jeden rok na 1. leden 2026,“ stojí ve zprávě.

Konkrétně jde o úpravy jako například dvě povinné únikové cesty při počtu dětí dvanáct a výše, oddělení jiného prostoru objektu požárně dělicí konstrukcí s požární odolností alespoň 30 minut, délky únikových cest 25 respektive 40 metrů či povrchový materiál podlahy a stěn s novou třídou reakce na oheň.

Plus pro rodiny, mínus pro požární bezpečnost

Podle důvodové zprávy bude mít odložení vyhlášky dobrý dopad na rodiny: „Návrh má na jednu stranu pozitivní dopad na rodiny, neboť je možno vykonávat péči o dítě v dětské skupině do roku 2026 i v prostorách, které nemusí splňovat podmínky požární bezpečnosti, nicméně s uvedeným postupem jsou spojena rizika, kdy v případě mimořádné události (požáru) nemusí být možné provedení evakuace dětí z daných prostor,“ uvádí důvodová zpráva.

„Návrh má negativní dopad na požární bezpečnost prostor, kde dochází k poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Návrhem dochází k posunutí termínu splnění požadavků požární ochrany na užívání daných prostor,“ dodává k situaci ministerstvo vnitra.

Irena Válová