Paul Lefebvre události spojil a na svém facebookovém profilu napsal zdánlivě nevinný komentář Foto: Pixabay

Radní na Facebooku naznačil napojení mafie na městskou firmu, byl odsouzen za pomluvu

Opoziční radní naznačil na sociální síti Facebook spojení mezi městskou firmou a střelbou na jiného radního. Soud mu nařídil zaplatit jedno euro za pomluvu. Argumenty o veřejném zájmu a politickém projevu ho nevyvinily z občanskoprávní odpovědnosti ani před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP).

Za politický projev, který sepsal na Facebooku v náznacích a pomocí demagogie spojením nesouvisejících událostí, byl odsouzen francouzskými soudy radní města k platbě jedno euro za poškození pověsti a k nákladům řízení ve výši 1 500 euro. Evropský soud pro lidská práva rozsudek francouzských soudů potvrdil a stížnost na porušení Článku 10 – svoboda projevu v případu Lefebvre v. Francie zamítl.

O rozhodnutí hlasoval senát, ve kterém zasedla i česká soudkyně Kateřina Šimáčková. Hlasoval jednomyslně. Úplný rozsudek ve francouzštině byl vyhlášen ve Štrasburku 29. srpna 2024.

Snad se podaří vystopovat mafiánské excesy pronajímatele

Stěžovatelem před Evropským soudem pro lidská práva byl dnes takřka sedmdesátiletý Jean-Paul Lefebvre z francouzského města Noisy le Sec, kde působil jako opoziční radní. V roce 2014 informoval dopisem státního zástupce o zpronevěrách páchaných v souvislosti s veřejnými zakázkami městskou akciovou společností SAEM, která spravovala 30% sociálního bytového fondu ve městě. Členové správní rady byli radní a předseda byl starosta.

V červenci 2016 byl ve městě několikrát postřelen jiný městský radní pan M.G. Za útok byli nakonec odsouzeni bratři, kteří mimo jiné také získali zakázku od firmy SAEM. Paul Lefebr události spojil a na svém facebookovém profilu napsal zdánlivě nevinný komentář, že město  a městský radní se  staly terčem vyřizování účtů mafiánského typu, když byl zasažen nejméně čtyřmi kulkami do nohou. … Přeji našemu kolegovi [M.G.] brzké uzdravení. Doufám, že vyšetřování umožní zjistit všechny okolnosti a vystopovat všechny lidi, kteří se podíleli, byť nepřímo (jistý sociální pronajímatel), na mafiánských excesech, které jsou už pět a půl roku, bohužel, každodenním životem našeho chudého…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová