Ústavní soud Foto: Mediafax

Při vypořádání společného jmění se musí zohlednit nárůst hodnoty majetku, rozhodl Ústavní soud

Při vypořádání společného jmění musí soudy zohlednit nárůst či pokles hodnoty majetku, který do manželství vnesl některý z partnerů. Valorizace je automatická, ze zákona. Ústavní soud (ÚS) dnešním nálezem korigoval právní názor Nejvyššího soudu, podle kterého je podmínkou valorizace předchozí dohoda manželů. Nejvyšší soud vyložil občanský zákoník v rozporu s textem zákona i záměrem zákonodárce a z obecného pravidla učinil výjimku, plyne z plenárního nálezu soudce zpravodaje Jana Wintra.

Nejvyšší soud podle nálezu „dotvořil zákon, aniž by pro to byly dány předpoklady, a pokusil se tím fakticky zákon změnit“. „Vůli zákonodárce nepřípustně nahradil svou vlastní společensko-politickou úvahou o vhodnějším legislativním řešení,“ stojí v nálezu, který se dotkne řady sporů kolem rozvodů a vypořádání společného jmění. Zvláště u nemovitostí přitom platí, že hodnota v posledních dekádách rostla, často mnohonásobně.

Justice se konkrétně zabývala případem dvojice, která uzavřela manželství v roce 1988. Muž, nynější pisatel úspěšné ústavní stížnosti, v roce 1990 prodal rodinný dům, který měl ve výlučném vlastnictví z doby před svatbou, a obdržel za něj 182 194 korun. Krátce poté s manželkou koupili do bezpodílového spoluvlastnictví jiný dům za 171 816 korun, který později přešel do společného jmění manželů.

Rozvedli se v roce 2017. Hodnota společné nemovitosti se tehdy už blížila deseti milionům korun. Justice rozhodla tak, že manžel dostane zpět 171 816 korun, tedy původní nominální výši svého vnosu, a zbytek peněz z prodeje společného domu si bývalí partneři rozdělí rovným dílem.

Verdikt odkazoval na dřívější judikaturu Nejvyššího soudu, podle které lze ustanovení občanského zákoníku o valorizaci vnosu z výhradního do společného majetku použít jen v případě, že se na valorizaci manželé předem dohodli, což se v projednávané kauze nestalo. Muž v ústavní stížnosti uvedl, že civilní soudy porušily jeho právo na spravedlivý proces a právo vlastnit majetek. Ústavní soud mu vyhověl, nyní má muž šanci získat při vypořádání majetku více peněz.

Znovu bude rozhodovat Krajský soud v Praze, a to při automatickém využití paragrafu občanského zákoníku o valorizaci vnosů a při zohlednění dnešního nálezu. „To nebrání tomu, aby při stanovení výše podílů na společném majetku zohlednil další okolnosti případu,“ řekl Wintr. Jde například o pozdější investice do majetku nebo společnou péči o něj.

(čtk)