Soudci z Ostravy pomáhají zasaženým povodněmi Foto: Soudcovská unie

Potraviny i pleny pro děti. Soudci posílají materiální pomoc zasaženým povodněmi

Soudci Vrchního soudu v Praze nebo soudci Okresního soudu v Olomouci pomáhají lidem zasaženým povodněmi. O jejich aktivitě informovala Soudcovská unie. „Solidarita spoluobčanů v těchto časech je bezedná. Zásilka materiální pomoci lidem zasaženým povodní je na cestě i od soudců Okresního soudu v Ostravě,“ informovala Soudcovská unie na svém Twitteru s tím, že pomoc postiženým ničivými povodněmi už poskytli i soudci Vrchního soudu v Praze.

V materiálním balíku pomoci nechybělo jídlo, ale i potřeby pro nejmenší děti jako sunar či pleny. „Jsme rádi, že naši členové pomáhají,“ uvedli soudci na Twitteru. Soudcovská unie už pomoc lidem v nouzi realizovala dříve. „Nešlo o centrální sbírku. Je to na aktivitě každého soudu, ale naše výzva k solidaritě spočívala právě v tom, že jsme o organizaci pomoci na soudech informovali veřejně,“ sdělil České justici prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

Stát vydá na obnovu území postiženého povodněmi řádově desítky miliard korun, další peníze na rekonstrukci půjdou z obecních a krajských zdrojů, ze sbírek či od pojišťoven. Kvůli státní pomoci bude pravděpodobně nutné novelizovat státní rozpočet na letošní rok. 

Soudci Vrchního soudu v Praze nedávno uspořádali sbírku pro stávkující zaměstnance soudů. „Protože si vážíme vaší práce a podporujeme vaše oprávněné platové požadavky, vybrali jsme ve spolupráci se Soudcovskou radou našeho soudu mezi soudci příspěvek pro stávkující zaměstnance ve výši 1000 Kč pro každého, komu v důsledku neplacené nepřítomnosti v práci ušla jedna denní mzda,“ stálo v emailu rozeslaném zaměstnancům.

Podle Vávry podobné iniciativy proběhly na řadě soudů. „Po debatě v rámci Soudcovské unie jsme neměli ambice to nějak zastřešovat. Nejčastější asi bylo to, že konkrétní soudci podpořili svoje administrativní kolegy,“ řekl České justici. Soudcovská unie podle něj nechtěla pořádat oficiální sbírku, protože takový krok by se musel i právně ošetřit.

(epa)