Ilustrační foto Foto: Vězeňská služba

Počet vězňů v Británii díky předčasnému propuštění klesl o 2188

Počet vězňů v Anglii a Walesu se za jeden týden snížil o 2188. Jde o první vlnu hromadného předčasného propouštění, které je součástí plánu, jak řešit přeplněnost britských věznic. Napsal to server stanice BBC. Nová labouristická vláda plán představila v červenci, v jeho rámci má být propuštěno celkem 5500 vězňů.

Podle tohoto plánu bude předčasné propuštění některých vězňů možné po vykonání 40 procent trestu odnětí svobody. Oproti stávajícím pravidlům podmíněného propuštění je to snížení ze současné poloviny. Ze změn pravidel podmínečného propuštění jsou automaticky vyloučeni lidé trestaní za závažné násilné trestné činy s odnětím svobody na čtyři a více let a pachatelé odsouzení za sexuální trestné činy či domácí násilí. Vláda zároveň slíbila, že propuštění vězni budou pod přísným dohledem.

V pátek 6. září dosáhl počet vězňů rekordních 88.521, ve věznicích tak zbylo pouze 1098 volných míst, tedy 1,2 procenta celkového počtu. Dnes ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že počet vězňů se snížil na 86.333.

Počet vězňů významně narostl v souvislosti s nepokoji, které propukly na mnoha místech Anglie a Severního Irska po vraždě trojice dívek v Southportu. Nepravdivé informace o původu vraha vyvolaly vlnu násilných protestů, v jejichž důsledku bylo zatčeno 1380 osob a obviněno 863.

Server britského listu Independent před týdnem informoval, že vláda labouristického premiéra Keira Starmera jedná o pronajmutí vězeňských cel v Estonsku. Někteří vězni odsouzení ve Spojeném království by si tak mohli odpykat tresty v této pobaltské zemi. Estonsko, kde počty vězňů naopak každoročně klesají, už dříve nabídlo ostatním státům možnost pronajmout si volnou kapacitu věznic.

(čtk)