Počet směrnic EU dlouhodobě nezapracovaných do práva ČR klesl na čtyři

Počet směrnic Evropské unie dlouhodobě nezapracovaných do českého práva se letos ke konci června snížil na čtyři. Poměr tak zůstává na přijatelné hodnotě pod jedním procentem. Na sociální síti X to dnes uvedl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Vyplývá to také ze zprávy o plnění legislativních závazků plynoucích z členství České republiky v EU za druhé čtvrtletí 2024, o které dnes ministr informoval vládu.

Poměr směrnic nezapracovaných do českého práva klesl pod jedno procento loni v listopadu. „To je hodnota považovaná za přijatelnou na základě konsenzu členských zemí EU a Evropské komise. Od té doby se držíme pod touto jednoprocentní hranicí a skóre dokonce dále snižujeme,“ sdělil Šalomoun.

Ze 36 unijních směrnic, které zůstaly nezapracované po minulé vládě a Česku kvůli tomu hrozily pokuty dohromady až za dvě miliardy korun, nyní zbývají čtyři směrnice s uplynulou lhůtou. „Je to kontinuální proces, další předpisy přibývají. Průběžně tedy hlídáme lhůty a domlouváme se s vedením Poslanecké sněmovny, kdy je třeba důležité tisky implementující evropské právo projednat,“ dodal ministr.

Za 20 let členství Česka v EU bylo do českého právního řádu začleněno přibližně 2500 předpisů EU. Naplnit nyní zbývá 53 směrnic, z toho právě čtyři po lhůtě k tomu určené. Dvě z nezapracovaných směrnic má na starosti ministerstvo životního prostředí, jednu ministerstvo průmyslu a obchodu a jednu ministerstvo spravedlnosti.

(čtk)