Bruntálsko, obec Albrechtice a 5 osob zachráněných vrtulníkem s leteckými záchranáři Foto: Hasiči ČR

NSZ sleduje dezinformace o povodních, zatím nevidí důvod přijímat zvláštní opatření

Bagatelizace či rovnou popírání povodňové situace v Česku se šíří zejména po sociálních sítích. Šíření dezinformačních zpráv se může dostat až do trestněprávní roviny. „Nejvyšší státní zastupitelství aktuální situaci sleduje, v současné době nevidíme důvod přijímat jakákoliv zvláštní opatření,“ sdělil České justici mluvčí úřadu Petr Malý.

K popírání vážnosti situace kolem přírodní katastrofy přikročili i někteří politici v rámci volební kampaně. „Vidíme velkou vodu, klapky ještě nejsou sklopené, čili pořád vidíme jez. Čili já se ptám: je tohle opravdu velká voda, která musí zavřít výstavy, zavřít akce? Lidé zůstávají doma a mají být v trvalém tlaku, v trvalé panice,“ říká bývalý šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický a kandidát na senátora ve videu, které natočil u zdymadla na ústeckém Střekově.

Objevují se i informace, že povodně si vymyslela vláda Petra Fialy, aby odvedla pozornost od ekonomických neúspěchů. Dalším lží šířící se již delší dobu po internetu je, že počasí je ovlivňováno pomocí „tajného nástroje americké armády s názvem HAARP“. Orgány činné v trestním řízení situaci monitorují. „Případnou trestnou činnost spojenou například s trestným činem šíření poplašné zprávy budou řešit věcně a místně příslušné orgány činné v trestním řízení (policie a státní zastupitelství),“ reagoval mluvčí NSZ Petr Malý.

Obecně za šíření poplašné zprávy hrozí až dva roky vězení. Šíření poplašné nepravdivé zprávy, která je způsobilá vyvolat vážné znepokojení je ale za stavu ohrožení státu možno potrestat až osmi lety vězení. I za krádeže při povodních hrozí vyšší sazby, než je obvyklé. V neděli na to upozornil ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Podobně NSZ monitoruje například chování lidí na internetu v souvislosti s válkou na Ukrajině. Vyjádření podpory ruské agresi může být posouzeno jako trestný čin, varovalo už dříve státní zastupitelství.

(epa)